Binicilik sporuyla tanışmak ister misiniz?

15

Önümüz yaz, çocuklar tatilde ve siz onları nasıl oyalayıp aynı zamanda yararlı aktivitelerle meşgul ederim diye düşünüyorsanız bu röportaj tam size göre. 6 yaşında binicilik sporuna başlayan kızım sayesinde ben de lisanslı olmasam da binici oldum. Değil ata ellemek yanından bile geçemeyeceğimi düşünen ben, Cengiz Güngör sayesinde bu olağanüstü hayvanlarla dost  bir de üstünde gezer oldum. Bu süreçte bana gerek kendisi gerek çocuğu için çok fazla danışan, bu spor hakkında bilgi almak isteyenler oldu. Hele şimdi yaz tatilinde çocuğunu binicilikle tanıştırmak isteyenler için soluğu, suyu, havası ve yeşili ile ünlü semtimiz Taşdelen’de , İstanbul Binicilik Klübü,İBK’da aldım. Ben sordum Cengiz Güngör yanıtladı:

Cengiz Bey sizi biraz tanıyabilir miyiz?

Emekli süvari albayım. Uzun süre kara kuvvetleri binicilik ekip subayı olarak çalıştım ve 1999 yılında emekli oldum. O günden bu yana da binicilik adına tüm bilgi ve birkimlerimi öğrencilerimle paylaşıyorum.

Cengiz Bey, binicilik sporuna başlamak için ideal yaş nedir?

4 – 5 yaş, küçük atlar yani Pony’ler ile biniciliğe başlamak için idealdir. İlk başlarda on, on beş dakika kadar at bindirilir ki, atı sevsin, kokusuna alışsın. Doktorların söylediğine göre kemikler 10 yaşından itibaren gelişimini tamamladığından, bu yaştan önce çocuklar en fazla yirmi dakika binmelidir. Uzun süre ders verilmemelidir çünkü çarpık bacak olma riski vardır. Ama çocuğun fiziksel gelişimine göre 10-12 yaşından itibaren dersler kırkbeş dakikadan haftada üç güne kadar çıkabilir. Zaten binicilik federasyonu da lisans alma yaşını on olarak belirlemiştir. İlk kez lisanslı binici olmak için üç ay haftada üç gün ders almak yeterlidir.

Yetişkinler için durum nedir, yaş, boy, kilo vs. gibi şartlar var mıdır bu spora başlamak için? (Bir de benim gibi korkanlar varJ

Yetişkinler için bir sınır yok. Her yaşta başlayabilirler. Biraz kilo sınırı olabilir, örneğin 120 kg olan bir yetişkin için binecek at bulmakta zorluk çekeriz. O zaman sorun yaşanabilir, bunun dışında korku bizim için çok kolay atlatılacak bir engel. Siz ilk başladığınızda nasıldınız, şimdi ata havuç veriyorsunuz elinizden…

Özellikle biniciliğin otizm tedavisinde çok fayda sağladığı düşünülüyor, sizin bu konuda deneyimleriniz var mı?

Hippoterapi (atla zihinsel engelli çocuk tedavisi) dünyanın birçok merkezinde ve Türkiye’de uygulanmakta ve çok yararlı sonuçlar elde edilmektedir. Yalnız bu konuda uzman eğitmenler bu işi yapmalılar, bizim klubümüzde böyle bir hizmet henüz yok ama başka klüplerde bu eğitimi gerçekleştiren arkadaşlarımız var ve çok da güzel sonuçlar alıyorlar.

Binicilik hakkında ‘zengin sporu’ diye bir algı var. Siz ne düşünüyorsunuz binicilik pahalı bir spor mu?

Binicilik pahalı bir spor değildir. Bir kişi bir haftada içtiği sigara parasına haftada bir gün ders alabilir. Üye olmadan bu sporu yapar ve haftada bir gün binerek iyi bir sporcu olabilir.Hele bir de bineceğiniz yer, ulaşım açısından uygun bir yerdeyse maliyet çok daha düşük olur.

Binicilik aynı zamanda pahalı bir spordur, at sahibi olduğunuz zaman. Atını varsa, onu bahçenizde besleyemezsiniz malum. Böyle bizim gibi bir klübe onu verdiğinizde, A’dan Z’ye bakımı 1.750 liradır. Atların tırnakları kırk beş günde bir, nalbant tarafından çakılır. Bunun bedeli de 200 liradır. Yani her kırk beş günde  bir 200 lira daha vereceksiniz. Rahatsızlandığında, veteriner, ilaç parası da ayrıca ödenir. İşte bu durumda pahalı bir spordur.

Yeri gelmişken fiyatlardan da bahsedelim o zaman.

Tek biniş, 4-6 yaş Pony için 50, 7-13 yaş için 60, yetişkin için 80 lira.

4 biniş, 8 biniş ve aylık biniş için sitemizden ayrıca bilgi edinebilir ya da 0216.484.47.80’den 7/24 destek alabilirsiniz.

Bu arada grupanya ve yakala.co sitelerinde uygun fırsatlarımız oluyor, gönül rahatlığıyla bunlardan da faydalanılabilir.

Türkiye’de bazı spor dalları çok popüler malum. Binicilik sporu ne durumda, başarılar elde ediyor muyuz?

Türkiye’de binicilik federasyonu var ve federasyona bağlı, lisanslı öğrencilerimiz dünyanın dört bir yanında yarışıyorlar. Örneğin en son Efe Siyahi adlı eski bir öğrencim dünya üçüncüsü oldu. Türkiye de uluslararası yarışmalara ev sahipliği yapıyor. Bu da bizi çok mutlu ediyor tabii.

Çocuklar at binmeye başladıktan sonra, ilk binişlerine göre onlarda ne gibi gelişmeler gözlüyorsunuz?

Önce inanılmaz bir özgüven kazanıyorlar. 650 kiloluk bir hayvanı yürütmek, yönetmek kolay iş değil. Bunu başardıklarında kendilerine güveni inanılmaz oluyor. Psikolojik olarak rahatlıyorlar. Gençler, kafelerde oturup vakit geçireceklerine at binerek hem spor yapıyorlar hem de kaliteli arkadaşlıklar ediniyorlar. Dengede durmak, komutlara dikkat etmek aynı zamanda odaklanmasını da geliştiriyor. Sosyalleşmek işin bir başka ve çok önemli bir boyutu ayrıca.

At binmeye başlayan bir kişi hemen tüm ekipmanları almalı mı sizce?

Klübümüzde tog (binicilerin başlarına taktıkları), çeps (ayağa giyilen) mevcut.Önce başa bone takıp ardından tog giyebiliyorlar. Ayaklara çeps de veriyoruz. Binicilik malzemeleri pahalıdır ve ilk bir kaç binişte kişi bu spora devam edip etmeyeceğine karar veremeyebilir. Bunun için ilk birkaç binişte klüp malzemelerini kullanmalarını tavsiye ederiz. Eğer gerçekten bu spora devam edecekse o zaman yavaş yavaş malzemeleri tamamlar. Bunlar tog, çeps, eldiven, kırbaçdır.

Cengiz Bey bu harika sohbet ve verdiğiniz bilgiler için size çok teşekkür ederiz.

 

 

15 YORUMLAR

  1. SEVGİLİ VE YETENEKLİ ÖĞRENCİM BANU HNM.ZAMANLAMASI ,İÇERİĞİ ,ANLAŞILMASI İLE BU GÜZEL YAZINIZ GERÇEKTEN ÇOK FAYDALIYDI (DİĞER YAZILARINIZ GİBİ).SELAM VE SEVGİLERİMLE.MUTLU OLUN VE MUTLU KALIN.

  2. Merhabalar. Bende binicilik sporuyla ugrasiyrum yazin ders alcam lisans icin
    Fakat boyum 175 jokey olmam icin pek uygun degil sanirim. Jokeylik haricinde benim
    Alabilicegim baska sifat varmi yada uzun boylu.jokey olur mu

  3. ben iyi bir biniciyim ama kendimi geliştirmek istiyorum boyum 1.75 kilom 55 civarı bana yardımcı olursanız çok mutlu edersiniz beni normalde 6 yasından beri köyde ata biniyorum böyle bir yetenegin yok olup gitmesini istemezsiniz herhalde?…ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER…

  4. Çok faydalı oldu bu röportaj ancak bir şey öğrenmek istiyorum mesela bir atın eğitilme süresi ve biniş için bazır duruma gelmesi ne kadar sürer, bi ata kaç yaşında en erken binilmeli ve atın yaptığı branşa göre binilme ömrü ne kadardır

    • ben 13 yaşındayım .d ata biniyorum ama daha 3 kere bindim bu yıl içinde atı dört nala koşturabiliyorum ilk bindiğiniz atın huyu çok önemli ilk izlenim önemli benim bindiğim at yarış atı ve gerçekten itaatkar bindiğim ata bağlanırım ben bu yüzden eğer sizde böyleyseniz herhangi bir kursa yazılabilirsin

  5. küçüklüğümden beri binici olmak istiyorum zayıfım kilomun uygun olduğunu düşünüyorum ama bana engel olan daha çok parasından keşke yardımcı olsanız çok sevinirdim

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz