Parfüm seçimi

22

Afrika dönüşü, bagaj içinde en sevdiğim ve iki yıldır kullandığım Michael Kors parfümüm kırıldı ve ben parfümsüz kaldım. Her yerde satılmayan parfümümü bulmayı beklerken acaba yeni bir şeyler mi denesem diyordum ki bu yazıyı yazma ihtiyacı duydum. Belki siz de teninize uygun bir parfüm arayışındasınız belki de biraz değişiklikte fayda var diyenlerdensiniz. O zaman önce bu  yazıya, sonra da sadece uygun fiyatı değil, aynı zamanda aradığınız kokuya dair pek çok seçeneği bir arada inceleyerek ulaşacağınız alve.com bir göz atın derim. Bu arada ben parfümümü burada buldum ve kullanmaya devam…

Bence bir parfüm kişinin karakter ve duygularını yansıtır. Parfüm kullanmayanlar bu özelliklerden yoksundur gibi algılanmasın, ona da değineceğim az sonra. Çok baharatlı kokuları tercih edenler her zaman daha kadınsı, frapan, seksi ve dışa dönük kişiler olarak görünmüştür bana. Fresh ve çiçek kokularını seçenlerin daha içe dönük, sportif, rahat insanlar olduğunu gördüm. Hiç parfüm kullanmayan arkadaşlarım kendi stillerini yaratan, sosyalliği çok tercih etmeyen, kendiyle kalmayı seven, daha sade yaşamı tercih eden kişiler. Bunlar tamamen benim gözlemlerim, hiçbir bilimsel veriye dayanarak yazmadım aman yanlış anlaşılmasın.

Parfüm benim için “imza” gibi bir şey. Benim orada olduğumu ya da az evvel oradan geçtiğimi parfümüm sayesinde anlar beni yakından tanıyanlar. Çünkü yıllardır aynı parfümü kullanırım ve tenime çok uyar. Bir parfüm her kişide aynı şekilde kokmaz. Nasıl kıyafet kişiden kişiye göre değişirse parfüm de aynı şekilde. Bir parfümün size uygun olup olmadığını anlamak için, nabız noktaları üzerinde yani bilek ve boyun bölgesinde deneyebilirsiniz. Bu noktalara sıktığınız parfümü yarım saat bekletin ve öyle seçin.

Kesinlikle bir parfümeri mağazasına gidip koku deneyerek aynı gün parfüm almaya kalkmayın. Birincisi kokular karışıyor ve siz hiç de size yakışmayan ama satıcının yoğun baskısı nedeniyle uygunsuz bir şey alıp çıkıyorsunuz. İkincisi yanında şunu alırsanız bu hediye o çekiliş deyip parfümün iki katı parayı farkında olmadan ödüyorsunuz. Tüm bunları düşünürken alve.com sitesinde bir de şu ayrımı gördüm ki, ben yıllardır hiç farkında değilmişim. Eau de Cologne, Eau de Toilette ve Eau de Parfum. Mesela Eau de Toilette’in piyasada en sık karşımıza çıktığını, bünyesinde çoğunlukla  hafif ve sportif kokular barındırdığını ve  yaz ayları için oldukça ideal olduğunu alve.com sayesinde öğrendim.

Yanlış parfüm kullanmak, takım elbiseyle gidilmesi gereken bir davete şortla gitmek gibi bir şey benim için. Bir eğitim sonrası verilecek davet için gayet güzel giyinmiş, süslenmiş ve son olarak parfüme sıra gelince, evde unuttuğumu görmüş ve bir arkadaşımın parfümünü sıkmıştım. Aman allahım bir çürük muz gibi koktum tüm gece ve saklanacak yer aradım. O zaman anladım ki, bir parfüm herkeste aynı kokmuyor.

Sizlerle hem internette  yaptığım araştırmaları hem de bir süredir Zanzibar’da olduğumdan oradaki baharat tarlalarına yaptığım gezilerde uzmanlardan aldığım birkaç bilgiyi paylaşmak isterim…

Buğday tenli kadınlar, çiçek ve baharat karışımı kokuları tercih edebilir. Issey Miyake önerilebilir. Buğday tenli fakat çok terliyorsanız gül kokusundan uzak durmalısınız. Menapoz döneminde buğday tenli kadınlar tatlı, fresh, kakao ve vanilya kokularını tercih edebilir. Cabotine Gres önerilebilir.

25-40 yaş arası buğday tenliler tarçın ve baharat kokularını tercih edebilir.

Esmer ve yağlı cilde sahip kadınlar, yasemin kokusundan uzak durmalı.

18-30 yaş grubu esmer tenli bayanlar baharat ve fresh kokuları tercih edebilir. Chloe Intense önerilebilir.

30-40 yaş arası daha çok baharatlı kokular tercih edilmeli.

40 yaş üzeri kadınlar baharat kokularından uzak durmalı, bunun yerine tatlı ve fresh kokular kullanılabilir. Michael Kors Women önerilebilir.

Beyaz tenli kadınlar, 20-30 yaş arası, baharatı çok güzel taşırlar. 30-40 arası tatlı ve meyve kokularını tercih edebilir. Tom Ford Black Orchid önerilebilir. Eğer terleme oranı yüksek ise tatlı kokulardan çok meyve kokularını tercih etmeli. 40 yaş üzeri ve menapoz dönemindeki beyaz tenli kadınlar fresh, baharat kokularını tercih edebilir. Bvlgari Pour Femme önerilebilir. Beyaz tenli kadınlar güneş ışığında turunçgiller gibi meyve içerikli kokulardan uzak durmalı. Bundaki özler ciltte güneş ışığı etkisiyle  iz bırakabilir. Kuru cilt ve beyaz tenliler, sümbül, nergis, karpuz kabuğu gibi meyve ve çiçek kokularını tercih edebilir. Lancome La Vie Est Belle önerilebilir.

Son olarak doğru parfüm seçimi için 4 önemli ipucu:

  • Kişiliğinize uygun bir parfüm seçin
  • Doğru test edin
  • Doğru şekli seçin (eau de toilette/eau de parfümme)
  • Boyun, dekolte, kulak ve el bileğinin iç tarafına dikkatle uygulayın.

22 YORUMLAR

  1. Çok faydalı bilgiler vermişsin Banu’cum. Teşekkür ederiz. Bir de derler ki, parfüm aslında tene sıkılmaz. saça ve kıyafeti sıkılır ki etrafa yayılsın… :)
    genelde parfümeride de alırken bu nedenle tene sıkmazlar, küçük kağıt parçalarına sıkarlar.. ah tam bu sırada aklıma bir ipucu geldi. peş peşe bir koku koklamak durumunda iseniz; bir kokuyu kokladıktan sonra hemen ardından türk kahvesi koklayın evet bildiğimiz türk kahvesi. sonra diğer kokuyu koklayın. kahve kokusu çok baskın olduğundan diğer önceki kokunun sizde bıraktığı etkiyi alıyor :)
    Farkettim ki parfümüm azalmış…

  2. Banu’cum Micheal Kors bende severim. Daha önceden bildiğim fakat geçen sene sende duyunca çok daha beğenim, epey bir zor şekilde bulup kullandım. Pacco lady million kullandım. Çok seviyorum. Şu sıralarda eskiden kullandiim Angel kullanıyorum. Yazın çok yararlı olmuş:)) parfüm seçmek çok önemli gerçekten

  3. Yaziniz oldukca faydali. Ozellikle su aralar parfum degistirmek isteyen ben gibiler icin super zamanlama. Parfum olayini cok onemserim; degisik kokular denemeyi de severim. En onemlisi kisinin o kokuda kendini iyi hissetmesi bence. Nitekim birkac sene once saticinin israriyla ben de YSL Cinema almistim. Aslinda guzel bir koku, fakat bende hep egreti durdu. Simdi once su siteye bir goz atayim ;)

    • Sormayın o hatayı ben de yaptım ve koku üstümde feci durdu. Bu siteyi ben kullanıyorum ve memnunum, yazı için de referans verdim o yüzden. Ne seçtiğinizi paylaşırsanız mutlu olurum

  4. Ben bu aralar Jennifer Aniston kullaniyorum. Ozellikle sabahlari hicbir kokuya tahammul edemeyenler varsa benim gibi, bu koku tavsiye edilir. Kahvaltidan once bile guzel geliyor:)

      • Bende naçizane bir parfüm manyağı olarak yazınızı okudum ve ilgimi çekti. Hem kısa örneklerle detaylandırmışsınız ve hemde oldukça net bir şekilde kimlerin nasıl parfüm kullanıcağına dair bilgiler yazmışsınız. Sizin parfüm hikayenizde bana ilginç geldi Michael kors la ilgili olan , mümkünse şu an kullandığınız parfümü öğrenebilir miyim birde ben 43 yaşında sportif bir bayan olarak , uzn yıllar chanel 5 , aromatic elixir gibi parfümler kullandım fakat artık bunlardan da sıkıldım. İnternette yorumları da okuyarak engin araştırmalardan sonra ;

        1. Lancome La vie est Belle
        2. Dolce Gabbana İntense
        3. Michael Kors Women ( sizin yorumunuzdan etkilendim burada )

        Bu 3 parfümden birini almak istiyorum. Belkide sırayla hepsini deniyeceğim ama buğday tenli de olduğumu hesaba katarsak sizce hangi parfüm bana daha çok uyar ??? daha kalıcı olur veya yakışır ??? Belki diyeceksiniz ki buna siz kendiniz karar verin …. ( belki bana tavsiye edeceğiniz bambaşka bir imza parfüm vardır o da olabilir ) ama ben yine de sizin yorumunuzu merak ediyorum ve saygılarımı sunuyorum boş bir zamanınızda yanıtlarsanız sevinirim. Sağlıcakla kalın…..

  5. Sevgili Banu Hanım merhabalar facebook sayfanızın da takipçisiyim.
    Size bir teklifim var kullanamadığımız parfümlerimizi takas etme fikrine ne dersiniz? Parfümlerin zamanla ağırlaşıp bozulmasını asla istemem ve elimde max. 1 senelik ve 6-7 aylık parfümler var .Orjinallik konusunda hiçbir sorunuz olmasın ucuz ve çakma alacak biri değilim tanışırsak anlarsınız. Diğer arkadaşlar da ilgilenirlerse ortak bir platform oluşturabiliriz. Sevgiler….
    http://allparfumes.blogspot.com.tr/ (buraya eklemediğim birkaç parfümüm daha var)

  6. Merhaba Banu hn.
    Nişanlım için parfüm almayı düşünmekteyim CK secret obsession veya CK Eternity , CK Euphoria inceledim. Nişanlım 26 yaşında siyah saçlı beyaz tenli secret obsession yaşına olgun mu kalır. bunlar içinden hangisini önerir veya farklı bir kaç parfüm önerir misiniz.. İlginiz ve yardımınız için teşekkürler

  7. parfum takası ıcın bna ulasabılırsınız
    mıchael kors woman
    tom ford whıte pachoulı
    versace crystal noır
    blvgarı jasmın noır
    agent prouvacouter maıtress
    lr lıghtınıng amber
    bende olanlar… ozellıkle hermes kokuları arıyorum takas ıcın.. wats ap 05056842995

  8. Banu beni bilgilendirirsen çok mutlu olurum. Arkadaşım yıllar önce guerlain instant magic almış. Kokusu harika. Ama şu an hangi parfumunu denedi isem arkadaşım da ki koku değil. Instant magic in formunu mu değiştirdiler dedim ama değimeşmiş. . Peki koku neden farkli

  9. Merhaba banu abla ben 16 yaşında bir lise ögrencisiyim şuana kadar bir çok farklı parfüm denedim ve kimi çok agır koktu kimi çok şekerli kimi çok kolonya gibi…
    Senden ricam bana parfüm önerebilir misin?😊 beyaz tenliyim ve spor yapmayı çok severim içe dönük bir yapım var.Istedigim parfüm sınıfa girdigimde farkedilen bir koku fakat agır olmayan şekerli bir koku olmayan yani insanları bogmayan rahatsız etmeyen bir parfüm önerebilirmisin?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz