Türkiye’ye Au-Pair Geliyor Mu?

11

Kızımız on yaşında ve bugüne kadar hiç yatılı yardımcıyla çalışmayan biz, bir au-pair ile çalışmak istedik ama Türkiye’ye au-pair geliyor mu bilmiyorduk. Çok yakın arkadaşlarımızın yıllardır bu sistemle çalıştıklarını ve çok da memnun olduklarını duyunca hemen araştırmaya başladık.  Peki niye kızımız ortaokula başlayınca böyle bir tercih yaptık? Duru artık kendi öz bakımını yapabiliyor, evde kısa süre de olsa yalnız kalabiliyor, ödevlerini tek başına hallediyor dolayısıyla bizim sürekli bir yardımcıya ihtiyacımız yok. Fakat gerek eşimin gerek benim işim dolayısıyla seyahat ediyor olmamız, akşamları bazı sosyal organizasyonlara katılmamız gerektiğinde artık bir ön ergen olan kızımızı bizimle gelmesi için ikna etmek zor olmaya başladı kaldı ki okul zamanı erken yatması gerektiğinden gece dışarı çıkması pek de uygun olmuyor. Bize en uygun yardımcı ona ablalık yapabilecek, onunla oyun oynayacak, sohbet edecek, ödevleri konusunda fikir alışverişinde bulunabilecek hatta mümkünse yabancı dilini geliştirmesine yardımcı olacak biri olmalıydı ki AU PAIR denilen sistemin bize çok uygun olacağına karar verdik.

Yabancı ülkelere yeni bir kültür, yeni bir lisan öğrenmek için giden, yaşları 18 ile 30 arasında değişen, evli olmayan, çocuğu olmayan genç insanların belli zaman diliminde hiç tanımadığı evde kalıp onların çocuklarına bakan kişiye deniyor au pair. Aslında au pair kelimesi Fransızca “eşit” anlamına geliyor, yani biz au pair ile eşit olmayı tercih eden bir sistemi tercih ettiğimiz için Jana ile çalışmaya karar verdik. Evimizin bir üyesi oldu, beraber yemek yiyip beraber iş yaptık, o zaman zaman çayımızı yapıp getirdi ama en önemlisi Duru’ya ablalık yaptı. İlk gün karşılıklı biraz mesafeli olsalar da sonrasında birbirlerine iyice alıştılar.

Gelelim biz Jana’yı nereden bulduk ve davet ettik?

Au Pair sistemi konusunda internette hizmet veren ve alanında lider olan aupair-wold.net sitesini yıllardır kullanan arkadaşlarımızdan hep methini duyuyorduk. İlk işimiz bu siteye üye olmak oldu. Yine siteye 6 hafta için geçerli olan ve 39.99 Euro ödeyerek PREMIUM üye olabiliyorsunuz ki bu üyelik sayesinde birebir adaylarla görüşebiliyor, mail alışverişinde bulunuyor ve skype üzerinden görüntülü konuşabiliyorsunuz. Biz 6 haftalık bu üyeliği tercih ettik. İlk olarak aradığımız özellikleri yazdık. İngilizce bilmesi ek dil olursa Fransızca olması, tercihen piyano çalması, daha önce deneyimi olması, kardeşi olması, ev işlerine yatkın olması, sigara içmemesi, çözüm odaklı olması vs. Hangi ülkelerden tercih yapacağımızı aradığımız yaş dilimini de yazdık. Bu profile uyan ya da beğendiğimiz adayları zaten ekranda görüyorsunuz. Onlar da sizi görebiliyorlar. Siz beğendiğiniz adaylara ulaşabilirsiniz ya da adaylar sizi görüp size ulaşıyor. Biz bu şekilde ilk olarak 15 kadar aday belirledik ve mail yoluyla iletişim kurduk. Sonrasında 6 kişiye indirdik bu listeyi ve her biriyle görüntülü mülakat yaptık. Kızımızı da bu mülakatlara dahil ettik ki onun ilk anda ısınması da çok önemli.

kurabiye

Bizim bu siteyi tercih etmemizin nedeni öncelikle burası bir iş bulma ajansı değil. Adaylar ve aileler profillerini kendileri düzenliyor ve yeniliyor. Herhangi bir üyelik ücreti yok (Premium üyelik sizin tercihinize bağlı). Au pair için ödenecek maaşı karşılıklı görüşmelerle siz belirliyorsunuz. Bu konuda çok soru gelecektir, şöyle açıklayım. Fiyat aralığı 100 dolar ile 800 euro arasında değişiyor. Sizin beklentileriniz, sorumluluklar, au pair’ın burada okula gidip gitmeyeceği gibi detaylar aylık ücreti belirliyor. Yaptığınız mülakat sırasında ücreti de karşılıklı görüşmeyle siz netleştiriyorsunuz.

Jana 23 yaşında ve Çek Cumhuriyeti’nden. İtalya’da master yapıyor, daha önce bir kez au pair olarak çalışmış. Yaptığımız mülakatlarda en çok içimize sinen kişi oldu. Gerek sosyal medya hesaplarında gerek görüntülü görüşmelerde hep kibar, sakin, güler yüzlü bir imaj sergiledi. Kendisi İtalya’da master öğrencisi ve okula devam zorunluluğu olmadığı için bizimle iki buçuk ay kalabildi. Kendisi burada herhangi bir dil okuluna gitmedi, Duru’nun çoğu sorumlulukları bir süre için ondaydı, anlaşmamız gereği. Yani evde bir büyük abla oldu kısa süre de olsa.

Hiç tanımadığınız birine evinizi açmak tabii ki çok basit bir şey değil. Her ne kadar referanslarıyla görüşseniz de kaygılarınız, güven sorununuz oluyor ilk başta. Örneğin evimizin bulunduğu sokağın başındaki simitçiye gittiler ilk sabah. Ben de yukarıdan izledim onları. Araba gelirken Duru’yu kaldırımın araba geçmeye tarafına aldı. Bu bir artı bizim için.

Duru’ya gelince zaten biraz geç kaynaşan bir çocuk olarak ilk başta daha gözlemeyi tercih etti. Kısa cümleler hatta çoğu zaman tek kelime yanıtlar verdi ama zaman geçtikçe bayağı alıştı. Akşamları bazen Jana, Duru’nun odasındaki misafir yatağında yattı ve dedikodu bile yaptılar. Jana, Duru okuldayken onun sevdiği Türk dizi filmlerinin müziklerini araştırdı buldu ve piyanoda çalıp Duru’ya öğretti.

piyano

Her akşam yatmadan Duru’ya kahvaltıda ne istediğini soruyordu, bizimki de kolayı buldu “krep” isteyip durdu. Pictureka, Uno, Monopoly en sevdikleri oyunlar oldu bu süre zarfında. Kurabiye, kek yapıldı, dolaplar toplandı, ödevler yapıldı, geziler tertiplendi. Evde neredeyse 24 saat İngilizce konuşulması hepimiz için çok faydalı oldu. He evde bir yabancıyla yaşamak kısmına hemen alıştık mı tabii ki hayır ama umduğumuz kadar da zor değilmiş. Bu arada Jana’nın bizden ayrı bir oda talebi olmadı, Duru’nun odasında kalabilirdi ama bizim müsait bir odamız olduğundan ona tahsis ettik.

Jana geçtiğimiz hafta sonu yazın tekrar gelmek üzere ülkesine döndü. Duru çok üzüldü, çok alışmıştı ama işte büyümek böyle bir şey. Ayrılıklara da alışması gerekiyor. Şimdi her akşam Jana olsa şöyle yapardı, Jana olsa böyle gülerdi, Jana olsa şunu oynardık deyip onun aldığı fareciğe sarılıyor. Uzun lafın özü biz au-pair sisteminden çok memnun kaldık.

veda

Sizin de bir au pair ile çalışmanız için bazı şartlar var bu sitede; yaşı 16’dan küçük en az bir çocuğunuzun olması gerekiyor. Boşanmış çift olmanız önemli değil ama çocuğunuzun sizinle yaşaması şartı arıyorlar.

Sitenin adı da www.aupair-world.net

11 YORUMLAR

  1. Banu hn ben de aupair bulabilmek için araştırıyorum ancak bazı au pair sitelerinde maliyet oldukça yüksek görünüyor. Siz gelen au pair ın yol masrafları yada aracılık yapan firmaya herhangi bir ödeme yaptınız mı? Yani İki buçuk ayın toplam maliyeti size ne kadar oldu?

    • Merhaba, aracı firma zaten yok. web sitesi üzerinden yapılıyor anlaşma, bunun için de eğer premium üye olursanız ekstra bir ödeme yapıyorsunuz yazıda belirttiğim gibi. Geliş biletini biz aldık, dönüş biletini kendisi

  2. Mrb. Dil okuluna gitmemiş. Peki yine onun ücretini verdiniz mi? Bir de her ülkenin aupair ile ile ilgili yasal düzenlemesi oluyormuş. Bizim ülkenin de var mı. Varsa nasıl ulaşabilirim. Haftalık cep harçlığınI ne kadar verdiniz.

  3. Merhaba, vizesini kendi halletti. zaten 6 aya kadar turist olduğu için siz herhangi bir sağlık sigortası yapmıyorsunuz. Biz hobilerini,daha önce deneyimi olup olmadığını sorduk. Bu arada sosyal medya hesaplarını inceledik. Hayat ile ilgili görüşlerini, sigara içip içmediğini sorduk. Şu an aklıma gelenler. Zaten skype ile konuşurken de çok bilgi alıyorsunuz

    • Banu hanım merhaba , biz şu günler bir adayla 2 -3 ay Türkiye’de bizim aupair’imiz olması için görüşüyoruz. Türkiye’de herhangi bir kurumdan izin almak gerekiyor mu? Siz böyle bir izin aldınız mı?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz