Borobudur Tapınağı – Endonezya

0

Borobudur Tapınağı Endonezya’da Java Adası’nın tam merkezinde ve Yogyakarta’ya yaklaşık 42 km. uzaklıkta bulunan ve” tepede inşa edilmiş mabet” anlamına geliyor. Hindistan’dan Endonezya’ya göç eden Hindular ve Budistler tarafından tahmini 5.ile 7 yy. arasında yapılmış. Dünyadaki en önemli Budist tapınaklarından biri sayılan ve UNESCO Dünya Mirası listesinde olan Borobudur,  çok büyük bir yeşil alan üzerine inşa edilmiş büyüleyici bir ihtişama sahip devasa bir yapı. Tapınağın içine girmeden daha kapıda güvenlikten geçerken size verilen siyah beyaz peştamalleri belinizden aşağı sarmak zorundasınız.

borabudur büyük

Raca olarak dünyaya gelen Buda, babası tarafından 29 yaşına gelene kadar asla sarayın dışına çıkarılmamış. Kahinler Buda’nın ya çok iyi bir din adamı ya da muhteşem bir kral olacağını babasına söylüyorlar ve oğlunun asla din eğitimi almasını istemeyen baba onu bir kral olarak yetiştiriyor. Buna rağmen Buda’nın her zaman dine ilgisi oluyor ve 4 ana öğe onun yaşamını şekillendiriyor; Hayat, Hastalık, Ölüm ve Çile. İnsanlığın kurtuluşunun tek yolunun her şeyden arınma ile olacağına inanan Buda, meditasyonu da bunun bir öğesi olarak görüyor. Bu öğretiyi 80 yaşında ölene kadar yıllarca herkese yaymaya çalışıyor.

IMG_0241.CR2

Mabette 72 stupa var ve her stupanın içinde Buda heykeli var. Zaten stupa, Budistlerin ziyaret ettikleri ve içinde kutsal emanetleri sakladıkları en önemli yapı demek. Tapınma stupanın etrafında dönerek oluyor, aynı Müslümanların Kabe ziyareti gibi. Mabette en üstte aydınlanmayı temsil eden bir stupa daha var ki, her insanın buraya gelip bir kere bu stupaya değmesinde fayda var bence, belki aydınlanma açısından faydası olur. Borobodur tam anlamıyla açık bir kitap gibi, tapınağın duvarlarında 1500’e yakın duvar işlemesi paneller yer alıyor. Budanın hayatıyla ve yaşadığı olaylar ile ilgili kabartmaların her birinde ayrı mesajlar, farklı öğretiler var. 9 ana bölüm, 3 kattan oluşan yapının her bir katı ayrı ayrı tavaf ediliyor. Örneğin ilk katını kötülüklerden arınma, doğru yolu bulma için tavaf ediyorsunuz. Her bir katı detaylı olarak gezmeye kalktığınızda yaklaşık 5 km kadar yürümeniz gerekiyor.

IMG_0257.CR2

Budizmin bölgedeki etkisini yitirmesi ile tapınak sonrasında terk ediliyor ve 1006 yılındaki bir patlama sonrasındaki volkanik kül ile kaplanıyor. Tapınağın tekrardan İngilizler tarafından keşfedilmesi ise 1814 yılını buluyor. Borobodur’da en üst kattan harika manzarayı seyredebilir, yine aynı bölgede yer alan iki müzeyi gezebilirsiniz.

IMG_0203.CR2

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz