En’ler Şehri Dubai

0

En’ler şehri Dubai benim için çok özeldir. İki kez gitsem de ilkinde yaşadıklarım hala dün gibi aklımda. 2003 yılında eşimle dört günlüğüne gittiğimiz seyahatte her şey bana kokuyordu. Sokaktaki insanı bırakın eşim dahil, odalar, deniz, kum, alışveriş merkezleri her yer, her şey, herkes kokuyordu. Yemediğim şeyleri yemeğe başlamıştım. Kırk yıl kalsam meyve aramayan ben akşamları otel odasına torba torba meyve taşıyordum. Son gün yapılacak Çölde Safari turuna da içimden hiç katılmak gelmedi doğrusu. Uzun zamandır bebek sahibi olmak istiyorduk fakat sonuç hep hüsran oluyordu. Tatile de biraz bunun için çıkmıştık, kafamızdaki olumsuz düşünceleri silmek, stresten uzaklaşmak… Dönelim safariye tekrar, içimden bir his “gitme, şehirde dolaş” dedi. Dubai’ye gelip de çölde safari yapmadan dönmek olur mu, özellikle safari turu sonrası çölün ortasında kurulan çadırlarda Tanoura dansını kaçırmak hiç bana göre değildi ama bir his durdurdu beni. İşte o hissin doğru olduğunu ülkemize dönünce anladık. Dubai’ye hamile gitmiştim ve iyi ki de o safariye katılmamıştım. Sarsıntı, çukur yollar, boş mide…pek bana göre değilmiş dokuz ay boyunca. İşte Dubai deyince DURUN derim hep. Hayatımın en güzel en özel varlığına sahip olduğum anlara şahittir bu devasa, modern, ihtişamlı binalara sahip şehir.

dubai-gelecekteki-otel

 Birleşik Arap Emirlikleri‘ni oluşturan yedi emirlikten biri olan Dubai aynı zamanda dünyada en yüksek göçmen oranına sahip. şehir. Dubai’ye gitmek için bence en güzel mevsim Nisan ve Ekim ayları. Ben her iki tarihte de burada bulunduğumdan söylemiyorum, yazları çok çok sıcak olan şehirde bırakın dolaşmayı nefes alamıyorsunuz diyor orada yaşayan Türk dostlarım.  Alışveriş, eğlence, deniz, gece hayatı, yeme içme için kısa tatiller tercih ediyorsanız Dubai sizin için ideal olabilir. İki bölgeden oluşan şehrin Jumeriah kısmı daha modern binaların, alışveriş merkezlerinin ve deniz-kumsal otellerinin bulunduğu bölge. Deira ve Bur Dubai ise, pazarların, elektronik marketlerin, daha geleneksel hayatın yaşandığı kısım. Bence her iki bölgeyi de gezmelisiniz özellikle elektronik aletler, telefon ıpad gibi ürünler Deira bölgesindeki mağazalarda çok daha uygun fiyata satılıyor. Yine bu bölgede bulunan Altın Pazarı (Gold Souk) ve Baharat Pazarı (Spicy Souk) da görülecekler listenizde olabilir. Doğal pazarların yanı sıra Dubai tam bir alışveriş merkezi cenneti. Özellikle kapısında çok lüks arabalar, çok şık bayanlar göreceğiniz dev gökdelenler sizi bir anda büyüleyebilir.

images (1)

indir

Deira bölgesindeki Deira City Centre, Dubai’ye yaptığımız iki seyahatte de uğradığımız mekanlardan. Emirliğin en ünlü alışveriş merkezlerinden biri olan Deira City Centre’da  çok sayıda kafe, lokanta ve sinema var. Her tarz giyim tarzına dair mağazalara sahip olan merkeze ilk gittiğimizde kendimizi kaybetmiştik ama ikinci kez gittiğimizde artık her şeyi Türkiye’de de bulduğumuzdan çok etkilenmedik doğrusu.  The Dubai Mall, Mall of Emirates, Mercato, TownCentre Jumeriah  önerebileceğim alışveriş adreslerinden.  Dubai Mall’un içerisinden çıkabileceğiniz Burj Khalifa gerçekten görmeye değer. Gün batılımda çıkarsanız Dubai’inin hem gündüzünü hem gecesini görebilirsiniz.

fıskiye

Türkiye’den Dubai yaklaşık 4,5 saat sürüyor. Havaalanından şehre ulaşım otobüslerle çok rahat fakat taksilerin de çok ucuz olduğunu söyleyebilirim. Özellikle şehir içinde taksi kullanmak metrodan çok daha kolay. Metro iki hattan oluşuyor ve her yere ulaşım var. Dubai çok güvenli bir şehir. İnsanlar anahtarlarını kapılarından almıyor bile. Bir restoranda çantanızı unuttuysanız telaş etmeyin, döndüğünüzden aynı yerde aynı şekilde çantanızı bulma ihtimaliniz çok yüksek.

Eski Dubai’de Gezilecek Yerler

Jumeirah Camii: Kentin en büyük camisi olup  Müslüman olmayanların ziyaretine açık birkaç camiden biri.

Bastakiya District: Eski binaların bulnduğu bir semt

Dubai Museum

Modern Dubai’de Gezilecek Yerler

Burj Dubai (Burj Khalifa): 828 metre yükseklikte, 160 katlı, dünyanın en yüksek binasında dokuz tane otel var.

The Dubai Fountain: Burj Dubai Gölü’nde bulunan 270 metre uzunluğunda ve dünyanın en büyük fıskiyesi. Suyu 150 metre yükseğe fırlatıyor. Her 30 dakikada bir müzik eşliğinde muazzam su gösterisi var.

Burj al-Arab Hotel: Dünyanın tek 7 yıldızlı oteli.

Dubai Marina: Yürüyüş yolları, kafeler, oteller, kumsal, lokantalar ve dükkanlarıyla yerel halkın ve turistlerin gezinti yeri.

Palm Islands: Palmiye Adaları, dünyanın en büyük yapay adaları.

 marina

images

Dubai’ye çocukla giderseniz de pek çok alternatif var, Dubai Mall’da Kidzania ve Rainforest tam onlar için. Jumeriah Beach Road üzerinde Kite Beach’de çocuklar için sabun futbol sahası, plaj voleybolu mevcut. Atlantis The Palm Otel’in içindeki su parkı ve akvaryum da tam çocuk cenneti.

Gece hayatı ve yemek açısından çok geniş bir yelpazeye sahip Dubai’de pek çok alternatif mevcut. Dünyanın sayısız mutfağına ev sahipliği yapan oteller, restoranlar gerek lezzetleriyle gerek dekorasyon ve sunumlarıyla sizi adeta büyülüyor. Burj Khalifa manzarasına sahip Roberto’s iyi bir alternatif. Müzik de var. Rezervasyonsuz asla gitmeyin diyeceğim Fransız La Petite Maison  ve Açıkhava tercihi için Madinat Jumeriah sevgili Yonca Tokbaş’ın önerisi.

21 yaşından küçüklerin giremediği bar ve gece klüpleri dışında sokakta alkollü içki içmek yasak. Sky View Bar, The Coctail Bar, N’Dulge Night Club, 360°, Buddha Bar, Crystal Club, Cavalli Club, Zuma gidilebilecek mekanlardan.

En yüksek bina, en pahalı fıskiye, en büyük akvaryum, en pahalı mağaza gibi pek çok en sıfatına sahip En’ler Şehri Dubai özellikle kış aylarında denize girmek isteyenler, sıcak kumlarda güneşlenip bol bol alışveriş yapacaklar için ideal bir tatil mekanı olabilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz