GAZİANTEP ŞEHİR REHBERİ

2

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en kalabalık 2. kenti olan Gaziantep 1,2 milyonun üzerindeki nüfusuyla Türkiye’nin 9. büyük şehridir. Tarihi İpek Yolu’nun üzerinde kurulmuş olan kent güneyi kuzeye ve doğuya bağlayan yolların kavşak noktasında yer alır.

En uygun fiyatlı Gaziantep uçak bileti Atlasglobal’de!

GEZİLECEK YERLERİ;

Gaziantep Anadolu’daki ilk yerleşim yerlerinden biridir. Akdeniz ve Mezopotamya arasında kurulmuştur. Bu yüzden Anadolu tarihi boyunca küçük ya da büyük birçok uygarlık ve imparatorluk için yerleşim alanı olmuştur. Şehir merkezindeki Gaziantep Kalesi ihtişamlı bir tarihi yapıttır. 25-30m yükseklikteki bir tepede bulunur. Turistler tarafından en çok ziyaret edilen Zeugma Antik Kenti, M.Ö. 3500 yıllarına dayanan bir tarihe sahiptir. Nizip’in 10 km kuzeyinde Fırat Nehri’nin kenarında kurulmuştur. Rumkale ve Dülük Antik Kentleri, Yavuzeli İlçesi yakınlarında bulunan diğer tarihi eserlerdir. Yesemek Açıkhava Müzesi ve Gaziantep Arkeoloji Müzesi de kente gidildiğinde mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerler arasında yer alır. Mimarlık tarihinin önemli örneklerinden Tarihi Antep evleri de görülmeye değerdir. Gaziantep Uçak Bileti ve Şehir Rehberi bu konuda size yol gösterecektir.

gaziantep-kurtulus-savasi-2

KÜLTÜR VE EĞLENCE;

Yerel dil ve geleneksel el sanatları Gaziantep’in kültürel yaşamının birer yansımasıdır. Gaziantep, fonetik açıdan kendine özgü bir Türkçe’ye sahiptir.

Geleneksel el sanatları kent kültürünün diğer bir yüzünü temsil eder. Değerli taş işlemeciliği, bakırcılık, aba dokumacılığı, gümüş işlemeciliği, Gaziantep kilimleri, mücevher işlemeciliği, Gaziantep davul ve zurnası, çeşitli müzik enstrümanlarının yapımı Gaziantep geleneksel el sanatlarının özünü oluşturur. Şehirde avcılık turizmi oldukça yaygındır. Fırat Nehri kenarında keklik, yabani ördek ve kaz bulunmaktadır. Ayrıca Gaziantep ormanlarında çok sayıda tavşan, keklik, su kuşu ve yabani domuz görülür. Fotoğrafçılık ve oto safarisi de kentteki cazip turistik aktiviteler arasında yer alır.

ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ;

Alışveriş merkezleri şehrin belirli yerlerinde toplanmışlardır. Mütercim Asım, Gaziler, Suburcu, Karagöz ve Şıhcan caddeleri önemli alışveriş yerleridir. Ayrıca Belediye Pasajı, Büyük Pasaj, Söylemez Pasajı, Halep Pasajı, Suriye Pasajı ve Kurtuluş Pasajı popüler alışveriş yerleri arasında sayılır.

YEME VE İÇME;

Gaziantep mutfağı Türkiye genelinde oldukça popülerdir. Kent mutfağına özgü özel soslar ve karışımlar yemekleri bambaşka bir lezzete çevirir. Gaziantep zengin yemek listesi dünyada benzeri olmayan bir menüden oluşur. Kebaplarıyla ve baklavasıyla ün yapmış olan Gaziantep’te her çeşit yemeği bulmak mümkündür. Köfteler, çorbalar, et yemekleri, sebze yemekleri, kebaplar, kavrulmuş et, kızartmalar, dolmalar, yoğurtlu yemekler, zeytinyağlı yemekler, börekler, salatalar, turşular, marmelatlar ve tatlılar, cevizli sucuk ve çok daha fazlası geleneksel kent mutfağının ürünleridir ve hepsi Antep’e özel farklı tatlara sahiptir.

IMG_9850

Baklava, Havuç Dilim, Özel Kare Baklava, Şöbiyet, Bülbül Yuvası, Dolama, Fıstık Ezmesi, Kurabiye, Kırma Kadayıf, Fıstıklı Kadayıf, Burma Kadayıf, Aşure, Zerde, Sütlaç (Sütlü), Bastık, Nişe Helvası, İrmik Helvası, Tahin Helvası, Cevizli Helva, Leblebili Helva, Küncülü Helva, Tel Helva, Kuymak, Kaygana, Şıllık (akıtma), Kerebiç, Mayanalı Kahke, Hedik ve diğerleri , çeşit çeşit Gaziantep tatlılarından yemeden şehirden ayrılmak büyük bir hata olur.

 

 

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz