Kadınlar Kodlama Eğitiminde

3

Bendeniz kodlama eğitimine gittim, düşünebiliyor musunuz? Teknoloji ile çok iç içe gibi görünsem de program adına word dışında bir şey bilmeyen ben, teknolojik annelerle kodlama programına katıldım ve çok da iyi anladım. Uzun zamandır kodlama lafını çok duyuyordum. Özellikle de okullarda mecburi ders olacağını duyunca bu ne ola ki demiş fakat nasılsa anlamam diye hiç kurcalamamıştım.

Güneşli bir Salı sabahı Acıbadem’de Makerhane adlı bir mekanda buluştuk. Ben yine çok teknolojik düşünmeyip mekanın adının makarahane diye bir kelimeden geldiğini tahmin edip, bir kafeye filan gidiyoruz sandım. Ta ki eğitmenimiz İlge İpek sürekli maker (meykır), makerlar (meykırlar) deyince meykırhanenin oldukça dolu dolu bir yer olduğunu idrak ettim.

anneler kodlamada

Maker nedir, Makerlar ne yapar, kodlama neden önemli bir konu hepsi ancak o anda kafamda dönmeye başladı. Neyse ki İlge öyle iyi anlattı, Teknolojik Annelerden İpek bizim dile öyle güzel uyarladı ki kendimi şu an acayip maker hissediyorum. Anladığınız üzere ingilizce yapmak –make- fiilinden geliyor meykır. Maker demek, farklı nesneleri bir araya getirip veya var olan bir hammaddeden yeni bir şey yaratan kişi demek. Böyle olunca bizim anneannelerimiz de birer maker. Örgü örmek, yeni desenler yaratmak da bir anlamda yeni şeyler yaratmak.

Maker son zamanlarda çok hızlı yayılan bir akım. Hatta öyle ki 30 Mayıs-5 Haziran arası Avrupa Maker Haftası ve ülkemizde de pek çok etkinlik yapılacakmış. Ustalar, marangozlar, yazılımcılar hep birer maker, yeni bir şeyler yaratıyorlar. Maker’lık neden bu kadar önemli diye sorarsanız, düşünsenize şu an sürekli bir tüketim içindeyiz. Elimizdeki akıllı telefonları, bilgisayarları tam kapasiteyle kullanmadığımız gibi biraz kullandıktan sonra hemen değiştiriyoruz. Oysa maker’lığın ana prensibi, ihtiyacın olan şeyi kendin yap. Bir şeyi satın almak yerine, kendinizin yaptığınızı düşünsenize. Beyniniz nasıl çalışacak, kendinizi nasıl geliştireceksiniz.

mbot

İşte kodlama denen şey de aslında maker olmaktan geçiyor. Belli bir düzen içinde komutları sıralıyorsunuz ve istediğiniz her şeyi yapabiliyor, yaptırabiliyorsunuz. Tüm bu süreci çocuklara uyarladığınızda düşünsenize onlar teknolojiyi tüketmekten çok üreten bir nesil olacaklar. Kendi oyununu kendi yapan , vizyonları geniş yetişkinler. Kodlama çocuklar için neden önemli çünkü onlar her şeye hazır ve rahat ulaşan bir nesil. Çoğunun dikkatini toparlayamama sorunu var. Kodlama sayesinde amaçlarına ulaşabilmek için düşünmeyi, kendi yarattıkları karakterleri yaşatmayı , kendi oyunlarını yazmayı öğrenecekler.

Hayır hiç uzak ve korkutucu değil bu yazdıklarım. Çünkü önümüzdeki yıldan itibaren okullarda kodlama eğitimi görecek çocuklar. Kodlamayı öğrenince daha iyi, daha geniş düşünmeyi öğrenecekler. Kendi robotlarını, gece lambalarını yapacaklar. Kodlama bilen, elektronikten biraz anlayan ve mekanik aksama sahip olan herkes yapabilecek hem de. Evet evet biz de ben de yapabileceğiz.

Çocuklarda kodlama yaşı aslında değişken ama genel olarak 6 yaşında başlıyorlar. 72 aylık bir çocuğun kodlama yaptığını duyunca bir anda öğrenme azmi geldi bana. Öyle ya yarın öbür gün el kadar çocuk soru sorarsa ne diyeceğim kem küm mü?

scratch

Kodlama hiç de korkulacak gibi değilmiş

Ve sonunda Scratch ile tanıştık atölyede. MIT’nin geliştirdiği bu program sayesinde renkli karakterler ve sürükle/bırak yöntemiyle çok kolay bir şekilde kodlama yapabiliyorsunuz. Scratch sayesinde kodlama çocuklarda bir oyuna dönüşecek gibi, öyle keyifli, öyle renkli ki. Kodlama hakkında detay bilgi için İpek’in yazısına TIKlayabilirsiniz.

Kodlama hakkında önyargılarımı, korkularımı, engellerimi yıkan Teknolojik Annelere ve Makerhane’ye çok teşekkür ederim. Bu arada hayatında ilk defa Makerhane’de 3D printer ve onunla yapılan eşyaları gören bir teknolojiğim ben, o kadar yani.

 

3D Printer

3 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz