Yuvaya dönüşen plastikler projesi

0

Kızımın ana okuluna başladığı yıldan itibaren (7 yıldır) çöpleri ayrıştırarak topluyoruz. Plastik, cam, kağıt olarak ayrı ayrı çöp kovalarımız var ve bu bilinci bize o tarihte üç yaşında olan kızım aşıladı. Okulda geri dönüşümün ne olduğunu, ayrıştırarak toplanan atıkların nasıl toplandığını ve ne gibi faydaları olduğunu okulda o kadar iyi anlamış ve farkındalığı artmıştı ki, yemek atıkları ile kağıtları bir arada çöpte gördüğünde resmen bize ders veriyordu. Sonrasında hemen bağlı olduğumuz belediyeden bir geri dönüşüm kutusu aldık ve o gün bugündür her şeyi ayırıyoruz.

Geçen yıl plastik su şişeleri kapaklarını ayrı topladık. Siz de mutlaka katıldınız ya da duydunuz, bu kapaklardan tekerlekli sandalye alınmış ve ihtiyacı olanlara dağıtılmıştı. Bu yıl da öyle güzel bir sosyal sorumluluk projesi başladı ki; TOPLANAN HER ATIK PLASTİK GERİ DÖNÜŞÜMLE  1 HAYVAN YUVASININ TUĞLASI OLACAK!

PAGDER’in (Türkiye Plastik Sanayicileri Derneği)  “Sıcak Bir Yuva Her Canlının Hakkıdır” sloganıyla sahipsiz sokak hayvanları için düzenlediği “Yuvaya Dönüşen Plastikler Projesi”,   dün düzenlenen basın toplantısıyla hayata geçti.

Projeyle, ülke genelinde tüm hayvan severlerin katılımıyla toplanacak,      her biri defalarca geri dönüştürülebilme özelliği taşıyan atık plastiklerin      (Plastik yoğurt-peynir kapları, pet şişeler ve kapakları, deterjan      şişeleri, eski plastik oyuncaklar, işlevini kaybetmiş plastik damacanalar,      plastik askılar vb.)  yüzde yüz geri dönüşümü sağlanarak plastik hayvan yuvaları yapılacak.

Bu proje çevre ve geri dönüşüm bilinci yaratırken, hayvan sevgisi taşıyan herkesi üzen, çoğu kez çaresizlik hissettiren sokak hayvanlarının yaşam      koşullarını iyileştirmeye yönelik önemli bir adım olacak bence. Projenin pilot uygulaması, ilk etapta üç bin yuva ile İstanbul’da hayata geçecek; ardından Türkiye geneline taşınacak.

Tüm Türkiye’ye projeye katılım için çağrıda bulunan ve 685 plastik kulübe bağışıyla projeyi başlatan PAGDER Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Semerci, açılışta şunları söyledi;

“Projemizle, toplumumuzun çevre, geri dönüşüm ve sokak hayvanlarına dikkat çekmeyi; sadece ilgili bakanlıkların, yerel belediyelerin, vakfı ve derneklerin çabalarıyla değil, tüm kamuoyunun katılımıyla, el ele verildiğinde bu sorunların çözülebileceğini kanıtlamayı amaçlıyoruz. PAGDER olarak projemize ilk katkıyı da yine biz yapıyor; 685 plastik yuva bağışında bulunuyoruz. Birçok hayvan severin, hayvan hakları koruma derneklerinin de kendi olanakları kapsamında çare üretmeye çalıştıkları sokak hayvanları, sevimli dostlarımız kedi ve köpeklerle ilgili sorunların etkili, insancıl ve kalıcı bir şekilde çözülebilmesinin yolları uzun zamandır araştırılıyor; yıllardır yerel yönetimler de bu sorunla başa çıkmak için uğraşıyorlar. Ancak, sahipsiz sokak hayvanlarının sayılarının çok fazla oluşu özellikle büyük metropoller başta olmak üzere Türkiye’nin birçok kentinde süregelen bir sorun. Bu projemizle yine yanlış bilinen bir algıyı da düzeltmeyi, ülke ekonomimize de zarar veren bir alışkanlığı değiştirmeyi hedefliyoruz. Afişlerle, billboard’larla, üniversiteler arası düzenlediğimiz ve 10 bin lira para ödüllü yarışmamızla hayata geçerek kamuoyunu bilgilendirecek kamu spot filmimizle, sosyal medya çalışmalarıyla ve siz değerli basın mensuplarının haber destekleriyle, defalarca geri dönüştürülebilen atık plastiklerin aslında birer hammadde de olduğunu ve geri dönüşümle yeniden birçok mamule dönüşebildiğini; plastiğin doğa dahil tüm canlılar için dost olduğunu bir kez daha anlatmış olacağız. Şayet, yerinde, kaynağında ayrıştırma alışkanlığını; çevre ve geri dönüşüm bilincini tüm toplumumuza kazandırabilirsek, sokaktaki canlılar için de sıcak bir yuvaya dönüşebilen plastik ile ilgili haksızca oluşturulan olumsuz imajımıza da pozitif katkı sağlamış olacağız”

Hayvan hakları ve hayvanları koruma konusunda gönüllü olarak birçok çalışma yapan ve bu projenin de yüzü olan Tuna Arman’ın söylediği  bir söz bence günün anlam ve önemini ortaya koydu; “Hayvana yapılan kabahat değil suç olmalı”

Projeye nasıl katılabilirsiniz? Şu an PAGDER’in başlattığı bu projeye destek veren belediye ve kuruluşlar,

T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı

Ataşehir Belediyesi

Zeytinburnu Belediyesi

ÇEVKO (Çevre Koruma ve Ambalaj Atıklarını Değerlendirme Vakfı)

PLASFED (Plastik Sanayicileri Federasyonu)

HAYTAP (Hayvan Hakları Federasyonu)

SHKD (Sahipsiz Hayvanları Koruma Derneği)

BGD (Barınak Gönüllüleri Derneği)

Bu kurumlarla iletişe geçebilirsiniz. Bağlı bulunduğunuz belediye bu projeye şu an destek olmayabilir ama yakında yeni sözleşmeler yapılacakmış belediyelerle. O zaman biriktirdiğiniz plastikler zaten bu projeye destek verecek. o zamana kadar siz de bizim gibi plastik atıklarınızı ayırabilir, kendiniz ilgili yerlere ulaştırabilirsiniz.

Ayırdığınız her bir plastik çöp, bir amaca hizmet edecek. Bundan daha güzel bir sosyal sorumluluk hareketi olur mu?

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz