Misis Köprüsü

1

Adana şehir merkezine ve tam ortasından geçen Seyhan Nehri’ne biraz ara verip, şehir merkezinden otuz dakika uzaklıkta Misis Köprüsü’ne doğru yola çıktık aracımızla. Ceyhan Nehri’ne ilk inşa edilen ve Anadolu’daki ilk Roma köprüsü olarak bilinen Misis’e, bereketli Çukurova topraklarını geçip sağlı sollu turunç ağaçlarını izleyerek ulaştık. Üzerlerinde hala turuncu turuncu gülümseyen meyvelerin çiçekleri de bir başka güzel oluyormuş bahar ayında. ATAK yöneticisi İlhami Günsel’den portakal çiçeği karnavalı bilgilerini alırken Yüreğir ilçesine bağlı Misis Beldesi’ne gelmişiz bile.

Aracımızı park edip yürüyerek köprüye doğru giderken lastikçi olduğunu tahmin ettiğimiz, içinde bir iki adamın oturup çay içtiği tamirhane görünümlü yerden çay daveti aldık. Kadim Anadolu’nun sıcak kanlı insanı, Adana’da nadir görünen bu soğuk havada nasıl üşüdüğümüzü anlamış olacak ki biz kabul edip karşıdan karşıya geçene kadar, çay bardaklarını koyu çay ile doldurmuştu.

Lastikçi Paşa

Hayatımda ilk defa bir yol lastikçisinin dükkanına girip çay içiyordum. İnanır mısınız akşama kadar otursam Paşa’yı dinlemekten sıkılmazdım. Adana’da esnafla oturup hikayelerini, geçmişte yaşadıklarını dinlemek bence Adana’da yapmadan dönmeyin denilen şeylerden biri bana göre.

Lastikçi Paşa

Çayımızı içip Paşa ve arkadaşlarıyla vedalaşıp, eski Adana Halep yolunun geçtiği köprüye doğru yürümeye başladık. Ceyhan Nehri üzerinde bulunan dokuz gözlü köprü, 4. Yüzyılda Roma İmparatoru II.Flavious Julius Constantinus tarafından yapılmış. O tarihten bugüne hala insanları taşıyan köprü yıllara meydan okuyan sağlam duruşu, altından geçen suların “ne hikayeler geçti bu yollardan” diye hüzünlü akışıyla fotoğraf karesini andırıyordu.

misis-koprusuArmağan ile bir ara köprünün hala kullanılmakta olduğunu unutup salına salına yürürken heyecanlı bir Çukurova sürücüsünün kurbanı oluyorduk. Kim bilir Misis hakkında anlatılan o meşhur Lokman Hekim hikayesi eskir artık yeni hikaye İki Kadın Misis Köprüsünde Havaya Uçtu  anlatılırdı. Efsaneye göre, Lokman Hekim ölümsüzlük iksirini bulmuş ve ilacın formülünü yazdığı kağıdı Misis Köprüsü’nden geçerken rüzgarın etkisiyle Ceyhan’ın sularına düşürmüştür. Kesin o zaman da aynı bizim gittiğimiz günkü gibi rüzgar vardı Misis’te.

img_1662

1998 yılında restore edilen köprüye tepeden bakmanızı tavsiye ederim.

Rehberlik için ATAK ve www.adanasizibekliyor.com a teşekkürlerimle

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz