Tavsiye Evi’ni tavsiye ederim

11

Araya yazın girmesiyle uzun bir süredir röportajlarıma ara vermiştim. Çok da ilgimi çeken bir konu olmadı bu arada da. Geçen hafta açılışı yapılan Tavsiye Evi’ne gidince “mutlaka Renan Tan Tavukçuoğlu ile bir söyleşi yapmalıyım” dedim. Renan, İmza Kızın ve İmza Karın kitaplarımızda çok olmasını istediğim bir kişiydi, kısmet olamadı. Belki üçlemenin sonuncusunda yer alır belli mi olur? Fakat siz onu ve muhteşem fikri Tavsiye Evi’ni, Tavsiye Kanalı’nı ve Tavsiye Melekleri’ni tanımalısınız.

Renan Tan Tavukçuoğlu, liseyi İzmir’de okuyor daha sonra çok çalışarak Boğaziçi Üniversitesi’ni kazanıyor. Amerika’da MBA yapıp hemen ardından iş hayatı başlıyor. “Bence insanların hayatlarındaki en önemli şeylerden biri mutlu olduğu işleri yapmaları. Bunu bulabilenler, mutlu insanlar ve ben de onlardan biriyim” diye ekliyor kendini tanıtırken.  İyi bir eğitim almış, çok çalışmış, çaba harcamış ve şu anda çok severek yaptığı bir işi var. “Her şey şans mı sizce?” diye sorduğumda bakın ne diyor:

“Mutlu olurken kendi şansımı da kendim yarattım. Tabii işlerin yolunda gitmesi de önemli bir faktör ama karşısına çıkan fırsatları da doğru değerlendirebilmeli insan. Herkes eğitimlere, konferanslara gidiyor, notlar alıyor, kitaplar okuyor gelişim için fakat kaç kişi bunları hayata geçiriyor acaba? Teoride herkes her şeyi biliyor ama pratiğe geçiren nadir. İşte ben dinlediklerimi, öğrendiklerimi hayata geçiren biriyim. Bir insanın farkındalığı yoksa ne eğitim ne öğretimle hiçbir yere varamıyor maalesef.”

İşte farkındalığı yüksek, sürekli gelişimi savunan, yaratıcı bir kadınla Türkiye’de değil dünyada ilk olan bir girişimini konuştum. Okumaya hazır mısın sevgili okur?

 

Tavsiye Kanalı, Tavsiye Meleği şimdi de Tavsiye Evi… Nedir bunlar şöyle en baştan sırayla anlatsan…

Tavsiye Kanalı aslında en kısa ve basit tanımıyla; son teknolojileri de işin içine katarak, son model geliştirilmiş bir pazarlama ve reklam yönetimi. Daha açacak olursam, kadınlar markalar için çok önemli. Bizim de etkili bir kadın topluluğu oluşturmamız gerekiyordu, kadınları markalar konusunda heyecanlandırmak, markaları yine kadınların kadınlara tavsiye edeceği bir ortam yaratmaktı amacımız. Para harcamadan, vakit harcamadan doğru ve yerinde kararlar vermek istiyor herkes. Bu kararlar bazen hayati olabiliyor bazen de çok ufak kararlar. Tavsiye kanalı böyle doğdu. Kadınların beğendikleri ürünleri/markaları tavsiye edip yayınlayacakları bir ortam. Tavsiye kanalının üyesi olan kadınlar da yapıları itibariyle insanların hayatını kolaylaştıran, tavsiyeleriyle güzellik katan kişiler. E o zaman onlara en uygun isim de tavsiye kanalının tavsiye melekleri olacaktı. Tabii tavsiye meleklerinin ortak özelliği teknolojiye yatkın, internette aktif, okuyan, çevresi geniş kadınlar olmaları.

Her kadın tavsiye meleği olabilir mi?

www.tavsiyekanali.com sitesine üye olan bütün kadınları melek olarak kabul ediyoruz. Herkes bir alanda bilir kişidir zaten, en azından sohbetlerimizde birbirimize tavsiyede bulunuruz. Bütün kadınlar zaten melektir ayrıca, üyelikte bir kriterimiz yok. Sadece kampanya yaparken firmanın bazı tercihleri olabiliyor. Örneğin anne olması, farklı yaş grubundan olması gibi. O zaman melekler arasında ayrıştırmalar yapıyoruz. Çok güçlü, sözünün arkasında duran bir kadın platformumuz var.

Tavsiye Evi nasıl ortaya çıktı? Türkiye’de ya da dünyada var mı bu içerik?

Türkiye’de yok, dünyada da bugüne kadar hiç duymadık. Amerika’da House Parties diye bir konsept var. Markalar kadınların evlerindeki günlere gidiyorlar. Biz de bu işe bu şekilde, evlerdeki günlere giderek başladık. Orada, o evde marka olarak bulunmak, o dinamiği anlamak çok önemli fakat 10 kişinin olması gerekirken 2 kişi olabiliyor evde. Bu da çok büyük hayal kırıklığı yaratıyor ve pahalı bir yatırım. Bizim de müşterilerimiz dışarıda, kafelerde, restoranlarda tanıtım toplantıları yapmaya çalışıyorlar ama evdeki sıcak ortam bu tarz yerlerde yakalanamıyor. İşte Tavsiye Evi bu ihtiyaçtan doğdu. Madem Tavsiye Kanalının Tavsiye Melekleri var bir de Tavsiye Evi olsun dedik.  Evde yapılacak olan tüm etkinlikler videoya çekilecek ve daha sonra hem kendi kanallarımızdan hem de üyelerimizin kanallarından, tüm kadınların faydalanabilmeleri için internet üzerinden yayılacak. Yeni iş modelimizin alametifarikası da biraz bu detayda gizli.

Evi markalarla oluşturdunuz, nasıl oldu bu süreç?

Markalarla iletişime geçip fikrimizi anlattığımızda çok ilgilerini çekti ve görüştüğümüz firmaların yüzde doksanı ile çalıştık neredeyse. Ev ortamı, samimi ilişkiler, deneme imkanı her zaman kadınlara daha cazip geliyor. Bir mağazaya gittiğinizde çoğu şeyi deneme şansınız yok ama burada her şeyi deneyebiliyorsunuz. Hafele, Franke, Tefal, Viko, Kütahya Porselen, Vitra, Joker, D-Smart, Panasonic, Evmanya sponsorlarımız. Tüm 2013 yazı inşaatla geçti, tüm markalar son model ürünlerini verdiler bu yüzden de gecikmeler yaşadık ama şu an eve baktığımızda çok mutluyuz.

 

Bu evde neler yapılacak?

Markalar ve kadınlar burada buluşacak. Buraya gelen kadınların ürünler/markalar hakkında görüşleri alınacak ve Türkiye’deki kadınlarla paylaşılacak. Markaların web siteleri çoğu zaman kadınlara bir şey ifade etmiyor, onlar kendileri gibi düşünen, yaşayan diğer kadınların fikirlerini merak ediyor. İşte çektiğimiz videolarla bunları paylaşacağız. Markalar evde tanıtımlar yapacak, deneyimler yaşatacaklar.

Herkes bu eve girebilir mi?

Gönül ister ki herkesi ağırlayalım ama gördüğün gibi fiziken bu mümkün değil. Biz organizasyonlarda üyelerimiz arasından seçim yapıyoruz.

www.tavsiyekanali.com www.tavsiyeevi.com a herkesi üye olmaya bekliyoruz.

Şu an sadece bu ev var, başka şehirlerde de açılması planlanıyor mu?

Şimdilik Anadolu Yakası Bağdat Caddesi’ndeyiz. Buradaki sistemi oturttuktan sonra ilk hedefimiz Avrupa Yakası’nda da bir ev açmak. Şu an şehir dışında düşünmüyoruz ama ulaşımı sağlayacak bir sponsor firma bulursak, şehir dışındaki meleklerimizi buraya davet etmeyi çok istiyoruz.

Evin eşyaları sponsorlar aracılığıyla temin edildi de, burası ev gibi ev olmuş. Yani sıcak bir ortam. Bunu nasıl başardınız bu kadar kısa sürede?

Biz evin beş duyusunun olmasına çok dikkat ettik. Gerçek bir evin kokusu vardır, sesi vardır, yaşanmışlığı vardır. Kadınların buraya girdiğinde kendilerini evlerinde hissedeceği bir ortam yaratmaya çalışıyoruz. Mutfak çekmecesinden banyodaki havluya kadar buna çok dikkat ettik.

Renan Tan Tavukçuoğlu, hep farklı işlerle, fikirlerle karşımıza çıkıyor. Bunu ben demiyorum, senin adını bilen herkesin fikri bu. Fikrimühim de senin eserin. Nasıl çıkıyor bu fikirler ve çok merak edilen bir soru da  Fikrimühim’i neden bitirdin?

Öncelikle yarattığım her şey bir ihtiyaç sonucu ortaya çıkıyor. Bunlar hayata geçirdiklerim, daha kafamda ne fikirler varJ Fikrimühim kariyerimde çok önemli bir yer teşkil ediyor. Türkiye’nin ilk WOMM ajansı, World of Mouth Marketing yani ağızdan ağıza pazarlama. Fikrimühimi 2007’de kurdum fakat klasik reklam ajansı içerisinde olan operasyon yönetimi, bağımlılık, çabuk ilerleyememe gibi faktörler nedeniyle gitmesi gereken yere gidemedi. Tavsiye Kanalı ve Tavsiye Evi, yaratıcılığımı sonuna kadar kullanacağım, günün son teknolojisine uygun olarak geliştirebileceğim, çok inandığım farklı bir mecra.

Evin girişinde bizi karşılayan Mickey, Minnie ‘nin özel bir anlamı var mı?

Evet onlar bizim iş yapış felsefemizi yansıtıyor. Disneyland’de herkes kendini bir rüya ülkesinde zanneder, mesaj şudur;

“En önemli kişi ve ışıkların altında olan sensin ve inanılmaz bir deneyim yaşıyorsun”

Buradan yola çıkarak biz de kadınlara Disney deneyimi yaşatmak istiyoruz. Buraya giren her kadın çok önemli ve burada ona hayatının en güzel iki saatini yaşatacağız. Bunun için de tüm ekip olarak güler yüzlü olmak, müşterilerimizin tüm kişisel bilgilerini çok iyi bilmek için çok vakit harcıyoruz.

Tavsiye Evi’nde her şey mutluluk, güler yüz ve deneyim etrafında dönüyor. Hedefimiz,  herkesin çalışmak için can attığı bir yer olmak.

Renan “hedef” dedi son cümleye ama bence Tavsiye Evi’nin vizyon cümlesi olmaya aday son cümle…

11 YORUMLAR

  1. Evet her eve lazımsın BANU cum…TAVSİYE EVİ gibi (ki buluşmuşsunuz bir noktada) paylaşımlar çok önemli…Seni takip etmek mutlu ediyor beni..Seninle yol almak,seninle gezmek,seninle bilgilenmek gerçekten HARİKA…Seviyorum seni beeeeeeeeeee

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz