Sardes Antik Kenti

0

Hangi boyuttan seslense

Oradan ses verir

Sardes’i koynunda uyutan

Kutlu anne. Salihli

Erşen Akar

Salihli gezimizde karşılaştığım en büyük sürprizlerden biri oldu Sardes Antik Kenti. Daha önce ne böyle ne böyle bir yeri duymuş ne de Salihli’de bu kadar görkemli kalıntılarla karşılaşacağımı düşünmüştüm.

Sart kasabasında bulunan Sardes Antik Kenti, tarım, hayvancılık, ticaret ve Sart Çayı’nda yapılan altın madenciliğinin hala izlerini taşımakta. İlk ticaret yolu olan Roma Caddesi üzerindeki Bizans dükkanları, sinagog, gimnasium kompleksi ve Roma zamanında yapılan ilk tuvaletleri gezerken, kendinizi bir an o dönemde yaşıyor hissediyorsunuz. Her şey o kadar size yakın geliyor ki, sanki yeni bırakıp gitmişler o diyarları.

Şehrin geç antik dönemdeki yenilenmesi sırasında, Hamam Gimnasium kompleksinin güneybatı köşesine umumi tuvaletler inşa edilmiş. Bunlar o dönemde kullanılan ilk tuvaletler. 40-50 cm. ara ile oyulmuş tuvalet oturaklar, iki düzine kullanıcıya aynı anda hizmet veriyormuş. Büyük tuvaletteki oturak sırasının önünde, zeminden yükseltilmiş mermer oluk sayesinde devamlı temiz su akışı sağlanmış.

Biraz ilerleyince spor müsabakalarının yapıldığı gimnasium tüm heybetiyle sizi karşılıyor. Roma hamamlarına geçiş bölümüne yapılan ve M.S. 211-212’de imparatoriçe Julia Domna ve oğullarına ithaf edilen iki katlı yapı, o dönemde kralların bonkörlüğünün de bir simgesi.

Dünyada ilk parfümün Sardes’de yapıldığını biliyor muydunuz? Ayrıca üzüm ve zeytinin de anavatanı olan kentte Roma caddesi üzerindeki dükkanlar da burada ticaretin ne kadar etkili olduğunun bir göstergesi.

Tarihteki en büyük sinagoglardan birini barındıran Sardes’de mozaiklere bakmaya doyamıyorsunuz. Her biri bugün yapılanlardan daha canlı daha renkli. Böyle yerleri gezerken aklıma hep şu soru geliyor, o kadar eski bir dönemde bu kadar güçlü yapılar nasıl yapıldı? Bu kadar güzel mimari nasıl tasarlandı ve o dev sütunlar nasıl taşındı?

Bozdağ’ın eteklerinde bulunan yemyeşil Sart kasabasında rotamızı bu kez dünyanın en büyük ve en iyi korunan tapınaklarından biri olan Artemis’e çevirdik. Orijinalinde tanrıça Artemis’e ithaf edilen yapı Efes’te olduğu gibi batı yönüne bakmakta. Tapınağın iki sütunu günümüze kadar hiç zarar görmeden korunmuş. Artemis Tapınağı sekiz yüz yıl kullanılmasına karşın hiçbir zaman tamamlanamamış.

Salihli merkezine 9 km, İzmir’e 82 km uzaklıkta olan ve  İzmir-Ankara karayolunun iki yanına yayılmış bu güzellikleri bizzat yerinde görmenizi çok isterim çünkü her biri hazine değerinde.

Değerli katkıları için rehberimiz Dinçer Oruç’a teşekkürlerimle

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz