Eğitim şart da kime kime? Sana bana.

0

İş hayatında var olmak, bir yerlere gelmek için kendini geliştiren, her eğitimi almak için fırsat kollayan, kişisel gelişimine katkıda bulunmak isteyen pek çok insanla haşır neşirim bir eğitimci olarak. Bu kişiler anne ve baba aynı zamanda. Çocukları var. Onları en iyi okula göndereyim, en güzel şekilde gezdireyim, en faydalı oyuncağı alayım endişesi içinde hepsi. Kendilerine göre en iyi, en mükemmel ebeveyn olmak için uğraşıyorlar. Maalesef  kendi kafalarındaki “iyi anne baba olmak” ile ilgili çocuklarına yönelik planlar yapıyorlar. Peki çocuk onları nasıl algılıyor?

Biz hep deriz ki iletişimde; ne söylersen söyle karşıdakinin anladığı kadardır dediklerin.Anne baba da, çocukla kurduğu ilişki kadar iyi anne babadır bence. Çocuk onu nasıl algılıyor bu önemli. Bu anne babalar dedik ya, kendi kişisel gelişimleri için çok büyük yatırım yaparlar da, acaba çocuklarıyla kuracakları sağlıklı iletişim için ne kadar vakit ya da nakit ayırırlar? İş hayatında yenilikleri takip ederler de, anne babalık  için ne kadar yeniliğe açıktırlar?

Çocuğuma hiç bağırmıyorum, sesim hiç yükselmez, bugüne kadar hiç ceza vermedim diyebilen var mı içinizde? Şahsen ben bunu diyemem. Bazı akşamlar sütünü bitir diye ufak ufak başlarım, en son keçileri kaçırmış bağıran bir annenin şerrinden korkan kızım sütünü içerken sızar kalır. Ona bakıp “ah bir daha hiç bağırmayacağım” derim. Sabah olur, sözüm söz, hiç bağırmayacağım. Kahvaltısını aheste aheste yapan kızıma bir üç beş uyarı derken yine sesim yükselir ve o bin defa verilen sözler uçar gider. Sonra yine pişmanlık, vicdan azabı…

Haaa bir de “ben hiç ceza vermem, odasına gönderir düşün orada yaptıklarını bi derim” diyen arkadaşlarım var. Bu da ceza değil de nedir? Çocuğu tek bırakıyorsun, orada tek başına cebelleşmesini istiyorsun. Neyse yani hepimiz bu ceza ya da ödül sistemlerini uyguluyoruz, zorda kalınca.

İşte geçenlerde katıldığım E.A.E yani Etkili Anne Baba Eğitimi Tanıtım Semineri tam da bu noktalarda yapılması gerekenleri anlatıyordu. E.A.E Dr. Thomas Gordon tarafından 1962’de oluşturulmuş. Bugüne kadar verdiğim iletişim becerileri, çatışma yönetimi eğitimlerinde kullandığımız çoğu uygulamanın da yaratıcısı olan Gordon’un bu eğitimi pozitif disiplinli yaklaşım ve beceri geliştirmeye dayanıyor.

Pozitif Ebeveynlikte

*Konuşma odaklı yaklaşım

*Problemle yüzleşme

*Ben Dili ile konuşma

*Sorun kimde

*Vites değiştirme gibipek çok tekniği öğrenerek iletişimi kolaylaştırıyorsunuz. Şimdi diyeceksiniz ki, benim hiç vaktim yok. İyi güzel de bunlar, bir haftasonum var buna vakit nasıl ayırayım, çocukla mı olayım eğitim mi alayım? İçinizden bunlar geçiyorsa kusura bakmayın ama hiç katılamayacağım size. Şu an vakit ayıramadığınız bu durum, ileride çocuğunuz ergenlik çağına geldiğinde vaktinizin hiç kalmamasına, kalan vaktinizin de son derece gergin geçeceğine dalalettir. Çünkü problemleri zamanında yol yakınken çözmediğiniz, çocuğunuzla sağlıklı iletişim kurmadığınız için ileride bu iletişimi kazanmak için çareler arıyor olabilirsiniz.

E.A.E Etkili Anne Baba Eğitimi, Gordon Enstitü’nün Türkiye temsilcisi olan psikolojik danışman Tansu Oskay tarafından bir dizi şeklinde verilecek. 3 Kasım 2012 tarihinde, 3 saatlik bir kısa  seminer yapacak önce, bu eğitimin teorik kısmını içeriyor. Ancak hem eğitim sertifikası almak isteyenler için, hem de uygulamaları detaylandırmak için  devamında 2 günlük workshop olacak. 10 ve 24 Kasım’da  sayısız egzersiz yapma fırsatı bulacak ebeveynler , ödülsüz cezasız iletişim hakkında artık epey deneyim sahibi olacaklar.

Bence ideali bu eğitimleri anne babaların birlikte alması, üstelik sadece ebeveynler değil tüm eğitimciler bu eğitime katılmalı. Okul öncesi, ilkokul, lise çağı fark etmeksizin her yaş çocuğun ihtiyacına hitap eden bu eğitim 3 kasım 2012 de BUMED’de saat 9:30-12:30 arası başlıyor. 3 saat seminer ve 2 tam gün workshop un sonunda katılımcılar ( bu anne ve/veya baba olabilir, beraber de katılabilirler ) Gordon Enstitüsü’nden Anne-Baba Okulu diploması alıyor.

3 saatlik programa katılmak isterseniz  : 95 TL + KDV bedeli var.

Programa kayıt  ve sonrası için detayları  papsparenting.com adresinden ve info@papsparenting.com  a e-mail göndererek öğrenebilirsiniz.  .

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz