Bundan beş yıl kadar önce kızım okul öncesi eğitim almaya başlarken gezmediğimiz anaokulu kalmamıştı, hatta fiyatına bakmadan moda! okulların kuralarına bile sokmayı düşünmüştük bir ara. Sözüm ona kaliteyi, özgün eğitim modelini, sosyalliği, ek dili, temizliği ve daha çok şeyi satın alacaktık böylece. Fiyatlardan hiç bahsetmiyorum bile, bahsettiğim biz “hizmet” alacaktık. Bunun karşılığında da yaşam standardımızı ciddi sarsacak bir külfetin altına girecektik uzuuun yıllar. Öyle ya çocuğa böyle bir başlangıç yapınca, gördüğünden ayırmak çok da kolay olmazdı. Ne yapıp edip bu paraları ödeyecektik.
Sonra en iyi okul eve en yakın okuldur deyip seçimimizi yaptık ve şu an okduğu ilköğretimin de başlangıcına vesile oldu bu anaokulu. Fakat biz anaokulundan bu özel ilkokula geçiş yaparken, kızımın çoğu arkadaşı devam edemedi bu okula. Neden mi tabii ki fiyat yüzünden sadece. Yok yok verdiği hizmete göre o çokkk pahalı okullardan değil bizimki ama yine de çoğu veliye pahalı geldi. Bu veliler iyi şirketlerde orta düzey yöneticilik yapan kişiler ya da öğretmen eşler, devlet hastanesinde doktor da vardı aralarında. Yani gayet eğitimli, belli bir seviyede yaşayan ama maaşları özel okulda bir ya da iki çocuk okutmaya yetmeyen aileler. Çocuklarına yabancı dil eğitimi aldırmak, uygun fiziksel koşullardaki sınıflarda okutmak istiyorlar ama bunu yapamıyorlar. Çevremde o kadar fazla aile var ki bu durumda. Şimdi bunları niye yazıyorum çünkü öyle bir toplantıya katıldım ki, aldığım bilgileri bir an önce paylaşmak ve artık okul öncesi yaşlardaki çocuğunuza kaliteli ve erişilebilir bir fiyat politikası ile eğitim aldırabilirsiniz demek istiyorum.
İz Çocuk Gelişim Merkezi’ni duydunuz mu? Açıkçası ben bugüne kadar duymamıştım , zaten duysaydım bana anaokulu soran pek çok arkadaşıma çoktan bahsederdim. AÇEV destekli İZ ÇOCUK GELİŞİM MERKEZİ’nin amacı; erken çocukluk döneminde ailelere kaliteli ve erişilebilir bir hizmet modeli sunmak, sürdürülebilir ve büyümeyi destekleyen bir iş modeliyle, AÇEV olarak elde edilen birikimi daha geniş kitlelere yaymak. Yani aslında işin özü: siz çocuğunuzu gerçekten farklı – farkını birazdan okuyacaksınız – bir anaokulunda, ortalama bir fiyata okutacaksınız, okul için verdiğiniz ücret Açev’e uzun vadede sürdürülebilir bir gelir kaynağı sağlayacak ve Açev, eğitim imkanı olmayan dar gelirli ailelere ulaşıp daha geniş imkanlar sağlayacak. Bundan daha güzel bir model olabilir mi? Bu, sürdürülebilir sosyal gelişim modeli ile yola çıkan Açev, bağımsız merkezlerle beraber asıl işyerlerine bağlı merkezlerde ana okulu açmayı hedeflemiş ve şu an İstanbul’da iki anaokulu ile öğrenim yılına iki ay önce başlamış bile. Biliyorsunuz ülkemizde 150 ve üstü kadın çalışanı olan her şirketin kreş açma zorunluluğu var. Ama birçok şirket bunu açmak yerine, açmamanın cezasını ödeyerek bu sorumluluktan kaçıyor. Oysa ki, kreş açarak rekabet dünyasında kendisine ne kadar artı bir değer katacak…
Okullardan biri Çekmeköy’de Özyeğin Üniversitesi’nin içinde diğeri de Koç Üniversitesi Rumeli Feneri Kampüsü’nde. Şu an iki okul için de çalışmaları devam ediyor, hedefleri beş yıl içinde yirmi okul açmak. Anadolu’da da açılacak bu da güzel haber.
Pekiyi diyeceksiniz ki İz Çocuk Gelişim Merkezi’nin diğer okullardan farkı ne?
Bir kere en büyük amaçları; dili iyi kullanma becerisine sahip, kendini, düşündüğünü, rahatça ifade eden, çağdaş değerlere sahip bireyler yetiştirmek. Bunu yaparken de farkları;
-
Öğrenme ve gelişme için ideal fiziksel ortam,
-
Bilişsel gelişimin en önemli unsurlarından biri olan dil gelişimine özel yaklaşım,
-
Kendiyle ve dünyayla barışık çocuklar için sosyal-duygusal gelişime yönelik özel program,
-
Her çocuğun farklı becerileri keşfetmesini sağlayan, öğrendiklerini uygulama fırsatı veren zengin atölyeler,
-
Ailenin eğitim hayatında aktif bir paydaş olduğu aile katılımı modeli,
-
Her çocuğu kendi içinde takip eden ve kuruma bütün olarak yaklaşan ölçme değerlendirme sistemi,
Tüm bunların yanında tabii ki yabancı dile de yatırım yapıyorlar. Oxford Press Üniversitesi’nden bir ekip tarafından desteklenen programda yine yaşayarak öğrenme metodu uygulanıyor.
Sonuç olarak AÇEV Destekli İz Çocuk Gelişim Merkezleri bu sosyal girişim modeliyle:
-Kaliteli erken çocukluk eğitimini kar amacının ön planda olmadığı, sürdürülebilir bir iş modeliyle sunmayı,
– İş yerlerine yönelik çocuk bakım çözümleri üretmeyi,
– Piyasada çok yüksek fiyatlarda sunulan kaliteli eğitim seçeneklerine ulaşamayan ve çocuk bakım yükümlülükleri nedeniyle işlerinden ayrılan çalışan kadınların iş hayatına devam etmesi için seçenek sunmayı,
– Kadın ağırlıklı bir istihdam modeli olması itibariyle açılacak olan her yeni merkezle; kadın istihdamını arttırmaya yönelik öncü bir rol üstlenmeyi öncelikleri arasına almış.
İz Çocuk Gelişim Merkezi’nin güven teminatı AÇEV,1993 yılından bu yana erken çocukluk ve yetişkin eğitimi alanında bilimsel temelli eğitim programları geliştiren ve ihtiyaç sahibi çocuklara ve ailelerine sunan bir sivil toplum kuruluşudur. AÇEV erken çocukluk, anne baba eğitimi ve okuma yazma eğitimleri ile yaklaşık 700,000 kişiye ve 8,500 eğiticiye ulaşarak bu alanda çok önemli bir uzmanlık ve deneyime sahip olmuştur. AÇEV web tabanlı ve televizyon yoluyla eğitim programları ile milyonlarca kişiye ulaşmış ve “7 Çok Geç!” gibi kampanyaları ile eğitim alanında bilinçlendirme ve kamuoyu oluşturma çalışmalarına katkı sağlamıştır.
Çok yakında iki anaokuluna gezi düzenleyecekler ve biz yakından göreceğiz bu aydınlık okulları, kimbilir belki sizden de katılmak isteyenler olabilir. Yorum bırakır ve maillerinizi takip ederseniz ben size haber veririm.
AÇEV Destekli İz Çocuk Gelişim Merkezleri ile ilgili daha fazla bilgi ve işbirliği yapmak için:
www.izcocuk.com; bilgi@izcocuk.com; 0 (212) 339 18 10
Banucum şimdiki nesillerin gelecek nesillere olan borcunu gönüllü olarak ödeme duyarlılığını hissedip bu konuda elini taşın altına koyan AÇEV’i tebrik ediyorum.
Ne güzel bir uygulama değil mi, bayıldım ben de.
Açıkçası Bende Çok iyi buldum bu yazılanları zaten acev ide biliyorum ve hep taküp ediyorum çok güzel anlatmışsın
Umarım daha çok yerde açarlar