Mathazone Dünyası

76

Mathazone Dünyası’na hoş geldin sevgili okur. Birazdan okuyacakların miniğinin geleceği için, mutluluğu için, hayatını kolaylaştırmak için bir anahtar. Hatta senin önyargılarını bile değiştirebilir. Matematiğin bir düşünce modeli olduğuna inanan ve bunu “çocuklara nasıl öğretiriz” in aşkıyla yanıp tutuşan matematikçi Nüket Solmaz tarafından yaratılan bu sistem şu anda Dubai’de Tacikistan’da, Filipinler’de uygulanıyor ve çok başarılı sonuçlar alınıyor. Ben Türkiye’ye bu sistemi getiren ve yayılması için çalışan aynı zamanda Nüket Hanım’ın da kuzeni olan Selva Muharremoğlu’ndan sistemi dinledim. Selva Hanım da tıpkı senin benim gibi evlat yetiştirmenin sürekli kendini geliştirme olduğuna inanan ve bunun için sürekli araştıran bir anne yüreği.

DSC_0504 (1)

Mathazone nedir?

Mathazone, matematik ile ilgili alt yapıyı çocuklara öğretmek hem de onların ileriki hayatlarını kolaylaştırmak için kurulmuş bir sistem. Hayatın her alanına etki eden bir Mathazone ormanı kuruyoruz. Sanatla, müzikle, oyunlarla bütün bir günün içerisine matematiği yayıyoruz. Mesela çocuklar çember öğreniyorlarsa, çember ile ilgili sanatsal aktivitelere katılıyorlar. 1 sayısını öğreniyorlarsa, 1 ile ilgili örüntüleri müzik ile ilgili bölümde öğreniyorlar. Çocukluk döneminde tek istek hayatı keşfetmek olduğundan, bizim kurduğumuz dünyada da sürekli keşfediyorlar, deneyimliyorlar. Mathazone Ormanı’nın karakterleriyle hem serüven yaşıyorlar hem de öğrenmeyi gerçekleştiriyorlar.

Çocuklar matematikten niye korkar?

Aslında soyut kavramlar çocukları korkutuyor. Bir de çocuklara matematik öğretilmiyor, ezberletiliyor. Temelleri anaokulunda atılan doğru bir matematik yöntemi olursa çocuklar orada geometriyi öğrenirse, ileride zaten bildikleri matematikten korkmak yerine keyif alıyorlar. Örneğin alan hesabı yaparken aslında bunun niye lazım olduğunu çocuğa anlatmak gerek. Anaokulunda daireyi, kareyi iyi anlayan çocuk ilkokulda alan hesaplarken aslında odasına alacağı halının büyüklüğü için bu bilgiye ihtiyacı olduğunu kavrıyor ve korkmak yerine bulmaca çözer gibi keyif alıyor.

Mathazone dünyası

Bu çok da kolay bir yol değil, yani şimdi türev integral zamanlarımı düşünüyorum da.

Aslında çok kolay sadece matematiksel sırayı bozmamak gerek. Matematiğin bir sıralaması var. Anaokulunda çocuklara ilk günden grafik öğretilmez. Sayıları bilmeden, yön duygusu olmadan, sayı doğrusu üzerinde hangi yöne gidilirse sayılar büyür küçülür bunu anlatamazsınız. Yine aynı şekilde üçgenden başlayamazsınız. Üçgenin üç kenarı vardır oysa üçten önce bir vardır ve önce biri öğrenmelidir çocuk. Türev, integrale gelince; şu an burada oturduğumuz binanın sağlamlığının, onun yapılış aşamasındaki sağlam türev integral hesaplarının sonucu olduğunu kavrarsanız matematiğe bakış açınız değişiyor. Burada yüzlerce türev integral hesabı yapılmış ki bu sağlam bina olmuş ve biz burada oturmuş güzel şeyler konuşup üretiyoruz.10 Krt

Yani hayatta her şey iç içe, birbiriyle ilintili öyle mi Mathazone’da?

Aynen öyle. Matematik hayatımızın her alanında var. Müzikte, sporda, yemek yaparken, adım sayarken, duygularımızda. Bazen bir üzülmenin, öfkenin çok ciddi matematiksel sonuçları olabiliyor, ya da matematiksel bir olayın duygusal sonuçları gibi. Her şey bir biriyle iç içe. Hayatta her şeyin biz çözüm var yeter ki düşünmeyi bilelim. İşte biz küçük yaşlarda çocuklara bunu öğretmeyi hedefledik. Düşünerek başlarsan, düşünerek devam edersin. Mathazone’da her çocuk, yaşı kaç olursa olsun, bir birey olarak kabul edilir ve ona Mathazone Ormanı’nda bir birey olarak yer verilir ve düşünmesi için kapılar sonuna kadar açılır.

Mathazone kaç yaş için uygun ve bu sistem ile büyüyen çocuk var mı?

3 – 6 yaş arası çocuklara yönelik bir sistem. Nüket 16 yıldır bu projeyi uyguluyor. Onun çocukları ve benim iki kızım bu sistemle büyüdü. Nüket’in eğitim verdiği tüm çocuklarla iletişimi devam ediyor ve gelişimleri ile gurur duyuyoruz çocuklarımızın.

Mathazone karakterleriNe fark var Mathazone ile büyüyen çocuklarda?

Öncelikle bütünü kavrama kabiliyetleri çok yüksek. Ormanda yaşanan tüm olaylar sayesinde problem çözme, analiz etme, sorgulama, anlama, düşünme becerileri çok yüksek. Farkındalıkları çok yüksek. Çözüm odaklı bakış açıları var ve hangi çözümün kendilerini en mutlu eden çözüm olacağını çok iyi biliyorlar.

Türk anneleri size nasıl ulaşabilir ya da okullar?

Çok yakında velilere yönelik atölye çalışmalarımız başlayacak. Bizim için en önemli konu, velilerin özellikle de annelerin eğitimi çünkü yetişkinlere bir şey anlatmakla çocuklara anlatmak çok farklı. Mathazone sistemini de anneler, ebeveynler iyi anlarsa çocuklarına onlardan daha iyi koç olamaz. Veliler okullardan beklentilerini çok iyi bilmeliler, eğitim konusunda kendileri çocuklarına nasıl destek olabilirler gibi konulara da değineceğimiz seminerler için bize ulaşabilirler.

 

Çocuklara matematiği küçük yaşlarda sevdiren, matematiğin korkulacak değil, yaşanacak bir deneyim, deneyim bilimi olduğunu gösteren ve misyonları bu sistemi tüm dünya çocuklarına yaymak olan iki kuzeni Nüket Solmaz ve Selva Muharremoğlu’nu yürekten alkışlıyorum, onlara tam destek olmaya gönüllüyüm ben de. Seminerlerden haberdar olmak isterseniz bana da mail gönderebilirsiniz, onlara iletirim. Ayrıca bu yazı altına yorum bırakırsanız,  sizi seminerlerden haberdar edeceklerdir.

www.mathazone.com

facebook.com /Mathazone

 

76 YORUMLAR

  1. Merhaba.60 yaşında, emekli ilkokul öğretmeniyim. Hala öğrenmeyle ilgili herşey çok ilgimi çeker. Yenilikleri okurum. Hiç kaçırmam. Ukalalık olmasın ama 40 yıl önce matematiği köydeki öğrencilerimize benzer yöntemlerle öğretmeye çalıştık. Kilometreyi öğretmek için çocuklarla birlikte köyden köye yürüdüğümüzü hatırlıyorum. Yazınızı okuyunca o zamanlarda doğruyu yapmışız diye duygulandım. Mümkün olduğunca seminerlerinize katılmak isterim. Sizleri kutluyorum. Çalışmalarınızda başarılar diliyorum. Selam ve sevgiler.

  2. İlginize çok teşekkür etmek isterim öncelikle.Biz ekip olarak elimizden geldiğince matematiğin insanların hayatlarına dahil olup , kolaylık getirmesini ,ınsanların ve toplumların mutluluğunu artırmasını sağlamak için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz.Bunın içinde çok erken yaşta bu eğitimin doğru yollarla başlaması gerektiğini de iyi biliyoruz.Ancak malesef sadece Turkiyede değil çoğu ülkelerde hala eski yanlış geri kalmış sistemler yüzünden matematik başarısı dolayısıyla mutlu olma başarısı aşağılarda kalıyor.Emel öğretmenim sizin ve sizin dönem arkadaşlarınızın aldığı eğitim şu ana kadar gelmiş geçmiş en iyilerdendi.Eminim bir çok hayata dokunmuşsunuzdur .
    Saygılarımla
    Nüket Solmaz

    • Nukhet hanım Manisa da yaşıyorum. Okul öncesi öğretmeniyim. Burda yada İzmir de okul öncesi öğretmenlerine yönelik bir seminer düzenlerseniz haberdar olmak isterim.

  3. Sistem çok verici. Sonuçta verimli olacaktır.aklıma anneannemin hesap yapma Tekniği geldi.mısırlarla:))) Kuru Mısır tanelerini önüne koyar bazılarını ikiye böler hesap yapardı. Mantığını çözemediğimiz çocukluk dönemlerimiz geçip ortaokulu olduğumuzda anlamıştım sistemini:))
    Çocuklar matematikten korkutulmasın onlar çocukluğunu yaşasın.
    Sevgiler

  4. Ben de emekli bir ilkokul öğretmeni olarak çocukların matematikten korkmaması ve severek öğrenmesi gerekir.25 yıllık meslek hayatımda değişik yöntemlerle sağladığıma inanıyorum. Çok zevkli bir çalışma olacağını düşündüğüm için seminerlerinize katılmak isterim. Sevgiler…

  5. Ben de sınıf öğretmeniyim.Öğrencilerime matematiği sevdirmeye çalışıyorum.Yeni yöntemler de denemek isterim.Umarım kalabalık sınıflarımızda da uygulayabileceğimiz yöntemlerdir.
    Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

  6. Kesınlikle kalabalık sınıflarda ve her çocuğun seviyesine göre uygulanabilen bir sistem.O yüzden her seviyedeki çocuk zevk alarak öğrenmeye devam ediyor.Bunun için çok basit tekniklerimiz var öğretmenlerimiz için.Şöyle tarif edebilirim saklambaç oyununu nasıl her algı seviyesindeki çocuk oynayabiliyorsa Mathazone da yer alan tüm kavramlarda bu mantıkla önce sevdirilip sonra oyunlarla uygulatılıyor.

  7. Merhabalar kızım 6.sınıf öğrencisi. Matematik öğretmeni ödev olarak kendi buldukları bir konuyu araştırıp ödev olarak teslim etmelerini istemiş günlerdir ne yapacağız diye (malum biz anneler en az çocuklar kadar ilgiliyiz) düşünüyoruz. Ben bu yöntemi tanıdığım kadarıyla sevdim ve çocuklar için çok yararlı olduğuna inandım. Ancak maalesef yaygın olarak bilinmiyor. Acaba bu konuyla ilgili kızım için bahsi geçen ödevi hazırlasak seviye anlamında öğretmence beğenilir mi? Daha çok bilgi alabileceğimiz kaynaklarınız var mı? şimdiden yaptığınız ve yapacağınız çalışmalar için teşekkür eder başarılar dilerim.

    • Fadime Hanım,
      Çok iyi anlıyorum sizi .Elbette araştırma konusu yapabilir Mathazonu ancak tam olarak ödevin amacını ve detaylarını yazarsanız daha çok yardımcı olabilirim..Detaylı bilgi için bana tekrar mail atarmısınız?

  8. merhaba keşke yazınızı 2 sene önce görseymişim benim kızım 7 yaşında acaba bundan sonrası için ne yapabiliriz 3-6 yaş demişsiniz,ben içgüdülerimle matematiği hep hayatın içine soktum ama bunu sistematik olarak yapmadım. para hesapladık oda ölçtük borç ödeme seneryoları kurduk ..bundan sonra mathazone ile ne yapabilriz artık geç mi kaldık??

  9. Merhaba , seminerlerden haberdar olmak istiyorum , lütfen bilgilendirir misiniz? Ankara da ne zaman olacagını da söylerseniz , sevinirim. Şimdiden teşekkürler…

  10. Merhabalar benim de ilgimi çekti bu yeni sistem. Öncelikle anneyim ayrıca öğretmenim☺️ Seminerlerden gelişmelerden atölye çalışmalarından haberdar olmak isterim. Şimdiden teşekkürler. İyi çalışmalar..

  11. Seminerlerden haberdar olmak mümkünse de tanışmak isterim Nükhet Hanım ile. Ülkemiz şartlarında ciddi istikrar isteyen bir girişim tebrik ediyorum.

  12. ben okul öncesi öğretmeniyim.biliyorumki çocuklarda matematik eğitiminin temellerini atmak görevim elimden geldiğince onlara sevdirmeye çalışıyorum Mathazone’yı öğrenerek daha verimli olmayı çok isterim. bilgilerinizi paylaşırsanızve seminerlerden haberdar ederseniz mutluluk duyarım

  13. Kızım 23 aylık ve bir süredir bu sistemi inceliyorum ve kısıtlı Bilgin’le bile çok heyecan duyuyorum. Seminer den haberdar edilirsem merakla gelmek isterim.sevgiler

  14. Banucum bu yazıyı ilk paylaştığında haber vermiştin ama çok üzülerek katılamadım. Acaba bir yenisi olur mu diye sormak istedim. Sevgiler

  15. Mathazone ormanını Yeni duydum ve araştırmaya çalışırken bu yazıyı okudum, 32 aylık öğrenmeye yatgın bir kızım var.. Yanlış şekilde öğretmek de en büyük korkum, seminerlerden haberdar olmak isterim. Konya’da görmeyi canı gönülden diliyorum ve bu sistemi benimseyen Konya kreşleri var ise söylerseniz sevinirim. O kadar heyecanlandım ki bu sistem için, tam da yapmak istediğim şeyi zaten yapmışsınız en kısa zamanda semineriniz olur da görüşmek bize de nasip olur inşaallah, herşeyi merak ediyorum şu an…

  16. Merhaba 3,5 yaşında bir kızım var. Matematiğe çok uzak elimden geldiğince sadece içgüdüsel olarak yardımcı olmaya çalışıyorum fakat yanlış yapmaktan da korkuyorum çok ilgimi çekti detaylı bilgi almak isterim hatta seminerlere katılmak isterim. Okuyabilceğimiz kitaplar hakkkında da bilgi verebilirseniz çok sevinirim.

  17. Merhaba .sahsen ben matematiği hep öğrenmek istedim ama basaradim simdi üniversite okuyorum ancak matematiğin eksikligini hala yaşıyorum ve iyi matematikcilere giptayla bakıyorum lutfen bu guzel hedeflerinizden vazgecmeyin Allah muvaffak eylesin Nuket Solmaz.?

  18. Oncelikle bu kadar motive edici guzel sozleriniz icin cok tesekkurler. Seminerler her ne kadar bu sene baslatmak istesek te is yoyunlugundan yapamadik ama onumuzdeki sene genel bilgilendirme toplantilari ve Mathazone egitim takvimini olusturup sizlere haber verecegiz.
    Banu hanim size de bizleri bu kadar guzel insanla sanal da olsa bir araya getirdiginiz icin tesekkurler. Hep beraber hesap makinesi degil hayata dair problem cozebilen , duygularinin matematigini dogru yapabilen , analiz yapabilen bir nesil icin birlikte calismak dilegiyle

  19. Merhabalar,
    Mathazone eğitim seminerleri Ocak ayında 3 farklı gün seçeneği ile yapılacaktır.
    24 Ocak Çarşamba
    26 Ocak Cuma
    29 Ocak Pazartesi
    günleri saat 10:00-16:00 arasında, Ataşehir Varyap Maridien iş merkezinde gerçekleşecek eğitimlerden herhangi bir gün ile ilgileniyorsanız lütfen 0533 691 4841 numaralı telefondan Ezgi Ülker ile bağlantı kurunuz ya da ezgi@mathazone.com adresine yazılı başvurunuz.Eğitimlerimiz en fazla 6 kişi için olduğundan dolayı malesef yer ayıramıyoruz.
    Sevgiler,
    Nüket Solmaz

  20. MERHABA OKUL ÖNCESİNDE ÇALIŞIYORUM. BU UYGULAMAYI ÖĞRENMEK İSTİYORUM. SEMİNERLERE KATILMAK İSTİYORUM. EN YAKIN TARİHLİ SEMİNER NE ZAMAN VE NEREDE OLACAK? ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİM

  21. Merhabalar, yeni Mathazone eğitimleri haziran ayı içerisinde yapılacaktır.
    9/19/21 Haziran günlerinden birini seçerek Ezgi Ülker ile iletişime geçerseniz kendisi sizi yönlendirecek ve kayıt alacaktır. Eğitimler küçük gruplar ile yapılmamaktadır. Saat 10:00-16:00 rasında Batı Ataşehir Waryap İş merkezindeki ofisimizde gerçekleşecektir.
    Ezgi Ülker iletişim:
    ezgi@mathazone.com
    (+90)533 691 48 41
    Teşekkürler,
    Nüket Solmaz

  22. Merhabalar mathazone ilgimi cekiyor. Okuloncesi ogretmeniyim. Bu konuda seminerlerinize katilmak isyiyorum. Grup olusturarak Calistigim okuldaki ogretmenlerimle seminerlere katilabiliriz.bilgi verirseniz sevinirim

    • Özlem hanım merhabalar,
      Elbette eğitimlerine katılabilirsiniz. Konu hakkında Ezgi Ülker ile görüşebilirsiniz.
      05336914841
      İyi çalışmalar

  23. Herkese merhaba,
    Online eğitimlerimiz gelen yoğun istek üzerine Mathazone’da başlamıştır. Türkiyenin hatta dünyanın neresinde olursanız olun sizlere modüller halinde eğitim vermeye hazırız. Aralık ayında Modül 1 eğitimi 18 Aralık ve 25 Aralık tarihlerinde saat 17:00-19:00 saatleri arasında yapılacaktır. Farklı tarihlerde eğitim talebi olan arkadaşların aşağıda verilen telefon ve email üzerinden randevu alıp detaylı bilgiye ulaşabilirler.
    Modül 1 eğitiminin içeriği:
    Matematik ve Mathazone nedir?
    Günlük hayatımızda matematik kullanımı,
    Mathazone teknikleri ile örnek uygulamalar
    Diğer modüller bu eğitimi alan kişilere uygulanacaktır. Örneğin: Duyguların matematiği ve problem çözme, Mathazone tekniği ile kalıcı ve kolay kesirler, simetri nasıl öğretilir? Mathazone tekniği ile kalıcı ve kolay işlemler ve denklem alt yapısı nasıl öğretilir? …..
    İletişim numaraları:
    +(90) 533 6914841
    +(90) 536 560 61 90
    Eğitim sonunda katılım sertifikası verilecektir. Ücret ve diğer detaylar için lütfen numaralarımızdan bizlere ulaşın.
    Bilginize,
    Sevgiler

  24. Merhaba 15 yıllık matematik öğretmeniyim ve 3.5 yaşında bir oğlum var.15 yıllık tecrübeme rağmen bu yaşdaki oğluma nasıl öğreteceğim konusunda ne yazıkki yeterli olabileceğim den korkuyorum.konya da yaşıyoruz ve eğitimleriniz hakkında bilgi almayı Çok istiyorum.yardımlarınız ve emekleriniz için teşekkür ederim

  25. Merhaba. Sınıf öğretmeniyim. Yenilikler her zaman dikkatimi çekmiştir. Benim de 3 öoxupum var.
    Eğitimlerinizden faydalanmak istiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz