Agra-Hindistan’ın Kültürel Başkenti

0

Hindistan’ın altın üçgen denilen üç turistik şehri Agra-Jaipur-Delhi üçlüsünden ilkini gezdiğim Agra’dan  daha önce Tac Mahal yazımda bahsetmiştim. Ülkenin kuzeyinde Uttar Pradesh eyaletinde bulunan ve  Hindistan’ın tarihi, kültürel  başkenti olan Agra, İngiliz sömürgeciliğinden önce  Babür İmparatorluğu’na başkentlik yapmış.

Dünyanın yeni yedi harikasından biri olan Tac Mahal’in burada bulunması elbet Agra’nın önemini ve turistik değerini arttırmaktadır fakat görülmesi gereken diğer yerleri de yazmadan geçemem.

Agra şehrinde görülmesi gerekenler

  1. Ünlü Hint ozanı Rabindranath Tagore’un “Sonsuzluğun yüzünde bir gözyaşı damlası” olarak tanımladığı mimari şaheser Tac Mahal yazıma buradan ulaşabilirsiniz.

2. Agra Kalesi

Sultan Ekber kapısından giriş yaptığımız kalenin heybeti ve o kiremit gibi olan rengi beni ilk anda etkiledi. Kale ve sarayları ile ünlü olan Hindistan’ın Ekber tarafından 1565 yılında yapımına başlanan bu kalesinde bir zamanlar Şah Cihan’ın da yaşamış olması sempatimi iyice arttırdı. Dışarıdan bakıldığında gördüğünüz ince pencereler okçular için. Dışarıdan bir saldırı geldiğinde içeriye ok atmak mümkün değil, fakat içeridekinin görüş açısı çok geniş olduğundan savunma yapabiliyor.

Fillerin, atların, develerin yağmurlu havalarda kaymaması için yapılmış yolların yanındaki platformların farklı boyutlarda olmasının sebebi de hayvanların yanaşıp askerleri attan indirmesi, ya da fil, deve gibi hayvanlardan kolayca yük indirilmesi için. Ne kadar detay düşünülmüş öyle değil mi?

Kale içindeki İnci Camisi, imparatorun halkı huzuruna kabul ettiği salon Divan-ı Avam, önemli elçileri ve ziyaretçileri kabul ettiği Divan-ı Has, Şah Cihan’ın ölünceye kadar yaşamının son 8 yılını geçirdiği Oktagonal Kule ve Cihangir’in Sarayı Agra Kalesi’nde görülmesi gereken yerlerden.

  1. Kohinoor Mücevher ve Kohinoor Müzesi

Agra’ya gidip National Geographic’e konu olmuş bu aile işletmesini görmeden dönmeyin. Güney Afrika’dan sonra Dünya’nın en büyük madenlerine sahip 2. ülke Hindistan, kendine özgü çok değerli taşları ile ünlü aynı zamanda. Kohinoor da Dünya’nın en ünlü elmaslarından bir tanesinin ismi. İngiltere kraliçesinden tutun da aklınıza gelebilecek en ünlü kişilerin taktığı elmasların çoğu Kohinoor. Güney Hindistan’daki bu madenlerin sahibi Matur Ailesi ve Agra’daki Kohinoor Jewellery adlı muhteşem mağazalarında değerli ve yarı değeri taşları sergileyip satıyorlar.

Aynı zamanda müthiş bir müze var bu mağazanın giriş katında. Kohinoor Müzesi. İşleme sanatçısı Şemseddin’in işlediği tüm değerli taşları O’na sağlayan Matur Ailesi aynı zamanda  koleksiyonun tüm değerli parçalarını da müzede saklıyor. Unesco’ya kayıtlı olan bu müzeyi ve tüm ihtişamı ile parlayan mağazayı mutlaka gezin. Özellikle Şemseddin’in dedelerinden biri tarafından bir maharaja için yapılmış kaftanın üzerindeki taşlar hala gözümün önünde parlıyor. Müzenin mağazasından, Şemseddin’in öğrencilerinin eserleri olan işlenmiş çanta, kemer, cüzdan, mücevher kutu gibi hediyelikleri uygun fiyata satın alabilirsiniz.

Agra tarih ve kültürel mirası yanında renkli caddeleri, mağazaları, çeşit çeşit gümüş ve yarı değerli taş satan dükkanları ile rengarenk bir şehir. Agra’dan çıkıp Jaipur’a gideceklere yol üstünde uğrayacakları Fatehpur Sikri ve Abhaneri Köyü’ndeki Dünya’nın en derin kuyusu Chand Baori’yi bir sonraki yazımda anlatacağım.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz