Dünya Arı Günü diye bir gün kutlandığını biliyor muydunuz? Hadi canım her şeyin de bir gününü icat ettiler diyorsunuz değil mi? Belki çoğu gün, benim gibi size de anlamsız geliyordur ama 20 Mayıs Dünya Arı Günü bence arıların doğa ve insan için önemini, arılar varsa yarınlar var demenin gerekliliğini idrak etme bakımından çok önemli.
Kızım Duru’nun arı alerjisi var. Bal değil ama arı. Üstelik her arı soktuğunda hastanelik oluyoruz. Bir de etrafta herkes varken o tatlı arıcıkların gelip benim kızımı bulması da ayrı bir konu. Hatta etrafta arının esamesi okunmazken Duru’yu o tek arının gelip sokması acaba doğuştan arı çeken bir çiple mi doğdu şakaları bile yaptırdı bize. Kendimize göre, hekimimizin de yönlendirmesiyle önlemlerimizi aldık, ilk anda yapılacakları öğrendik, arıları yok etmeye çalışmak yerine tedbir odaklı listemizi biliyoruz. Tüm bu yaşadıklarımıza rağmen Arılar Varsa Yarınlar Var diyebiliyorum çünkü arıların önemini çok uzun zamandır arkadaşım Yonca Tokbaş’tan öğreniyorum. Başta “bu arılar hep mi bizi bulur, kalleş arı yine kızımı soktu, arıları nasıl yok edebilirim” diye düşünürken bugün dünya ekosisteminde hayati önemi olan arıları korumak için bu yazıyı yazabiliyorum.
Arıların doğadaki çeşitliliği sağlama gibi çok önemli bir rolü var. Eğer arılar yok olurlarsa insan neslinin 4 yıl ömrü kalırmış. Arılar olmadan şu anda sahip olduğumuz gıdaların üçte birine sahip olmazdık; kiraz,erik, elma gibi o çok sevdiğimiz meyveleri yiyemezdik mesela.
Bu yıl 20 Mayıs Dünya Arı Günü’nde Arılar Varsa Yarınlar Var projesi ile tanıştım. Bu proje, arıların ve doğanın geleceği için Balparmak ve TEMA Vakfı tarafından Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle hayata geçirilmiş. Bu proje ile önce çocuklardan başlayarak arıların doğa ve insan için önemi, ekosisteme katkıları konusunda kamuoyunda farkındalığı hedefleniyor. Bu kapsamda, 30 ildeki ilköğretim okulunda, çocuklara TEMA Vakfı gönüllüleri tarafından eğitimler verilecek. Eğitimlerde, çocuklara dünyadaki bitkilerin yüzde 80’inin polenini doğaya dağıtarak, yaşamın çeşitliliğinde büyük bir görev üstlenen arıların yarınlarımız için önemi anlatılacak. Üç yıl sürmesi planlanan proje kapsamında toplam 70 bin kişiye ulaşılması hedefleniyor. Ayrıca isteyen herkes proje kapsamında hazırlanan arilarvarsa.org internet sitesini ziyaret ederek arılarla ilgili merak ettiği bilgilere ulaşabilir.
Bir arının bir kavanoz (500 gr) bal için dünyanın etrafında bir buçuk tur döndüğünü düşünürsek arılar için yarınlar için bu farkındalığı oldukça fazla yaymamız gerek diye düşünüyorum. Lütfen ilaçlama yapmayalım, onun yerine arıların sevdiği bitkileri dikebiliriz; lavanta, biberiye, reyhan, kekik, nane… Böylece arılar onlara gelip bize dokunmayacaklar. Ha bir de ben kahve yakıyorum, kokusuna gelmiyorlar.