Bir adım da sen atmak istemez misin?

1

İlk paramı ortaokulda kazanmaya başladım. Evimize yakın bir düğme atölyesinden delikleri tam açılmamış düğmeleri alıyor onları deliyordum. Torba başına para kazanıyordum. Kendime kıyafet almıştım hiç unutmam. O zaman taşlanmış kotlar meşhurdu, bir kot etek ve kot çizme. Ne alaka! Kalan paramla da arkadaşlarıma, aileme hediye bile almıştım. Sonra ders vermeye başladım ilkokul, ortaokul öğrencilerine.  Üniversitede okurken de İngilizce ders veriyordum. Yani diyeceğim o ki para kazanmaya erken başladım. O zaman biriktirseydim şimdi belki de bu satırları çok daha farklı konumlardan yazardım ama hayatımdan o kadar memnunum ki, kazandığım paraları biriktiremedim ama o paralarla mutlu ettiğim insanları, dostları, çocukları biriktirdim.

Her zaman sadece yaptıklarımdan değil, yapmadıklarımdan da sorumluluk duymuşumdur. “Düzgün bir insan olabilmek için, sorumluluk üstlenen birisi olmak gerekir” (Antoine de Saint – Exupery) sözü hep ilkem olmuştur. Bundan dolayı olsa gerek kendimi bildim bileli, bir yardımlaşma tarafım, birinin elinden tutma huyum, paylaşma huyum var. Zaman zaman her şeyde olduğu gibi bu konuda da kantarın topuzunu kaçırıyorum ama ben böyle mutluyum.  Paramı, aşımı, bilgimi, sevincimi, üzüntümü paylaşmak bana iyi geliyor. Size de tavsiye ederim. Hele anne olduktan sonra daha bir  çılgın oldum. Trafikte ayağı çıplak çocuk için yanımda çorap taşıyorum, evde yaptığım kek böreği ışıklarda durduğumda camımı silen adam için taşıyorum. Mutlaka bagajda Duru’nun artık okumadığı kitapları, oyuncakları oluyor, onları bir anda karşıma çıkanlarla paylaşıyorum.

Tüm bunları niye yazıyorum? Kendimi övmek, aman ben ne kadar iyi bir insanım demek için değil sadece biraz ilham vermek, biraz elimizi taşın altına koymaya teşvik etmek için. Her durumda yapabileceğimiz bir şeyler var inanın. Bizim yerimize bu yardımları nereye, nasıl yapacağımızı düşünen kurumlar var ve harika işler yapıyorlar. İşte bunlardan biri de Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG). 2002’de kurulan vakıf, gençlerin gönüllü olarak sosyal sorumluluk çalışmalarına katılmasını sağlayarak kişisel gelişimlerine katkıda bulunuyor. Böylece gençlerin gönüllülük temelinde toplumsal katılımlarını arttırıyor. Her sene, 123’i aşkın üniversite kulübü bünyesinde yaklaşık 40.295 gencin 989’ü aşkın proje ve etkinliğini hayata geçirmesini desteklemek için;

-Gönüllülük, proje yönetimi, insan hakları, sosyal haklar, üreme hakları, sağlık okuryazarlığı ve örgüt yönetimi gibi konularda eğitmen eğitimleri ve diğer akran eğitimlerini gerçekleştiriyor,

-İlişkide olduğu üniversite kulüplerine yerel ihtiyaca yönelik yüzyüze destekler sunuyor,

 -Gençlere burs ve staj imkanları sağlıyor,

 -Gençlerin ve örgütlenmelerinin birbirlerinden öğrenmelerinin desteklemek amacıyla gençlerin hareketliliğini artırıcı öğrenme ortamları yaratıyor.

-Gençlerin toplumsal sorunlara yönelik fikirlerini projelere dönüştürmelerine destek olup finansman yaratmalarına destek oluyor,

 -Üniversite öğrencilerinin ihtiyaçlarının kamusal düzeyde bilinirliğini arttırmaya yönelik araştırmalar ve temaslar yapıyor.

Çok sevdiğim, melek kalpli arkadaşım Yonca Tokbaş, hafta sonu Hürriyet Kelebek Eki’nde bir yazı yazdı (yazı için tık tık )ve ben işte o an durdum ve düşündüm. “Banu, her yere yetişiyorsun, her sosyal sorumluluğun peşinde gidiyorsun, yetmiyor dernekçilik yapıyorsun da bugüne kadar TOG için ne yaptın” dedim ve bu yazıyı yazmaya karar verdim. Bugünden itibaren TOG için ben de çözümün bir parçası olmaya devam edeceğim ama peşimde sizleri de sürüklemek istiyorum.

Bir gününüzü, bir hafta sonunuzu düşünün. Dışarıda yediğiniz yemeği, içtiğiniz kahveyi, yanında yediğiniz pastayı, bir kere bile giymediğiniz, etiketiyle duran kıyafetinize verdiğiniz parayı, çocuğunuzun kalem kutusu için verdiğiniz parayı, sigaranızı…

TOG için yapacağınız en minik maddi destek, atacağınız bir SMS o kadar çok çözümün bir parçası olacak ki, değmez mi? Bir düşün sen bunu sevgili okur, değer diyorsan işte hesap numaraları…Her şey şeffaf, hiçbir şey ayakkabı kutusunda saklı değil ve her yardımın karşısında sana belge gönderiyorlar.

TOG Bağış bilgileri Garanti Bankası

Bağlarbaşı Şubesi (422)

Hesap: 6295999

IBAN: TR78 0006 2000 4220 0006295999

Alıcı: Toplum Gönüllüleri Vakfı

Web üzerinden bağış: http://tog.org.tr/bagis_206

PAYPAL: http://tog.org.tr/paypal_207

 

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz