Dünya’nın en derin kuyusu Chand Baori ve Fatehpur Sikri

3

Renkli kültürüyle Hindistan’ı keşfetmeye devam ederken doğal güzellikleri de beni büyülüyordu bir yandan. Agra’dan Jaipur’a giderken Dünya’nın en eski dağ sıraları olan Aravali tepelerini geçiyorduk ve Rajasthan’dan Delhi’ye kadar uzanan bu doğa beni kendine aşık ediyordu.

Yolculuğumuz sırasında Agra-Jaipur yolu üzerinde iki durağımız oldu ki bence Kuzey Hindistan’a gidip de görmeden dönmeyin dediklerimden. Fatehpur Sikri ve Abhaneri Köyü’ndeki Dünya’nın en derin kuyusu Chand Baori.

Fatehpur Sikri

Sikri köyü yakınlarında kurulmuş Ekber’in eşleri, çocukları ve askerleri ile birlikte  14 yıl boyunca yaşadığı şehir. Sikri, şükür anlamına geliyor. Fatehpur da fetih şehri demek. Ekber tarafından kurulan bu şehir bir dönem Moğol imparatorluğunun da başkentliğini yapmış. Fatehpur Sikri de beni en etkileyen şey, Ekber hakkında öğrendiklerim oldu. Formal bir eğitim almayan Ekber buna rağmen, başka dinlere mensup pek çok insanı büyüleyen bir Dünya insanı. Ekber, insanı kamil diye bildiğimiz aynı zamanda insanın iyiye odaklanarak yaşaması üzerine yeni bir inanç ortaya çıkarmış. Bu inanca göre tapınak, türbe, peygamber, camii yok. Bütün kutsal kitapların ortak mesajlarını içeren tek bir kitabı var.

1582’de Tevhid-i İlahi Kongresini burada düzenleyen Ekber, işte aşağıdaki fotoda gördüğünüz salonda yapmış görüşmelerini. Özel mimarisi olan odada üst tarafta kendi oturuyor, dört bir köşede de danışmanları, onları dinliyor, fikirlerini alıyor, sessizce aşağıda onları dinleyenler var, tam bir iletişim odası. Buradan Ekber’in nasıl bir insani anlayışa sahip olduğunu siz düşünün artık.

1605 yılında Ekber ölünce Tevhid-İlahi denen şey de bu kubbede hoş bir seda olarak kalmış ve aynı zamanda Fatehpur Sikri’de şu an terk edilmiş bir şehir görüntüsü olsa da mimarisi ile sizi büyüleyecek kadar etkili.  Unesco kültür mirası listesindeki şehri yaklaşık iki saat kadar bir sürede gezebilirsiniz.

Dünya’nın en derin kuyusu Chand Baori

Mimarisi ile sizi kendisine hayran bırakacak bu basamaklı su kuyusu aynı zamanda Dünya’nın en derin ve en çok basamaklı su kuyusu. 33 metre derinliğinde, 13 katlı ve 3500 basamaklı olan kuyu M.S. 9yy’da yağmur sularını biriktirmek amacıyla yapılmış. Köy halkı merdivenleri kullanarak su seviyesine daha rahat ulaşıyor.

Jaipur’a 95 km. uzaklıkta olan yapı bence Hindistan’da görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Buraya gitmişken köyün çarşısı içinde bulunan bilezikçiye uğramayı da ihmal etmeyin. Ağaç reçinesini eriterek yaptığı bilezikleri izlemek bile iyi hissettiriyor kendinizi. Her boy her renk var ama olmasa da orada hemen sizin için yapıyor.

Hindistan’ın her bir köşesi, her bir ferdi size bir şeyler katıyor, gezdikçe gezesiniz, tanıdıkça tanıyasınız geliyor.

3 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz