Eskişehir Odunpazarı Modern Müze

2

Gün geçmiyor ki Eskişehir’e yeni bir güzellik eklenmesin. Her gittiğimde bambaşka müze, sanat merkezi, kitaplık açılmış oluyor ve ben hayranlıkla geziyorum. Bu sefer ki yenilik öyle sadece şehre yönelik değil, ülkemiz ile dünya arasında bir bağlantı kuran,  Odunpazarı Modern Müze. (OMM)

İsmini gerçekten bir zamanlar odun satılan bir pazardan alan bina tam da adına uygun bir şekilde yapılmış ve sadece müze ziyaretçileriyle değil kent halkıyla da bağ kurmuş durumda. Eylül 2019’da açılan Odunpazarı Modern Müze’nin kurucularından Erol Tabanca, Eskişehir’de doğup büyümüş, dünyaya açılmış ve şimdi de doğduğu topraklara günümüzün sanatını taşıyan, kazanımlarını tekrar memleketine döndüren bir sanat sever. Türkiye’den ve dünyadan pek çok sanat eserinin sergilendiği müze binası, Japonya’nın en ünlü mimarlık şirketi Kengo Kuma and Associates imzalı. Dışarıdan bakıldığında çok dikkat çeken ama asla göz yormayan ve yerel ile evrenseli birleştirmiş bir duygu yaratan müze binası doğa ile mimariyi birleştirmiş.Bu sebeple de bulunduğu bölge ile de bağ kurmuş durumda. Belirgin bir ön cephe ya da arka cephe yok. İç mekanlarda hiyerarşi hissettiren yükseltiler yok, gezerken çok rahatlıyorsunuz. Işıklandırma mükemmel.

Yaklaşık 4500 metrekare alana sahip Odunpazarı Modern Müze çok güzel dizayn edilmiş etkinlik alanları, atölyeler, kafe, restoran ve müze dükkanı ile tam bir yaşam alanı olmuş. OMM Dükkan, Eskişehir’in ilk ve tek tasarım mağazasıymış. OMM INN Kafe, sokak lezzetleri, vejetaryen ve vegan mutfağı ile çok çeşitli alternatifler sunuyor. OMM ile işbirliği yapan sanatçıları ve tüm misafirleri ağırlayan 15 odalı oteli de mevcut.

Bana çok sade, spor ve hareketli gelen Odunpazarı Modern Müze logosunun  çıkış noktasının iki kelime olduğunu söylüyor tasarımcı Emine Tusavul. “Gelenek” ve “Gelecek”.  Odunpazarı gelenek ise, Modern gelecek demek diyor Tusavul  ve şimdi ile geçmiş arasında gelgitlerin olduğunu bunun da ona ilham verdiğini dile getiriyor.

Çok iyi işler yapan sanatçıların yurt dışına gitmek zorunda olmadan işlerini dünya ile paylaşabilecekleri bir yer olan Odunpazarı Modern Müze’nin ilk sergisi Vuslat oldu. Vuslat, adından da anlaşılacağı gibi bir kavuşma hikayesi. Erol Tabanca’nın 2000’lerin başından beri oluşturduğu koleksiyondan bir seçkinin yer aldığı sergi, 1950 sonrasından günümüze, Türk ve uluslararası sanatçıların eserlerinden örnekler taşıyor. Vuslat sergisinin küratörü Haldun Dostoğlu.

Benim sergideki favaorimi soracak olursanız, Japonya’nın en tanınmış bambu sanatçılarından olan Tanabe Chikuunsai IV.  ‘e ait eser oldu. Chikuunsai IV, OMM için Japonya’nın yalnızca Kochi bölgesindeki bir dağda yetişen “kaplan bambu” türünü kullandığı yerleştirmesini anlatırken, “Doğadaki dört elementi tema olarak aldım,” diyor. “Su, ateş, hava ve toprak. Beşinci element ise boşluk, ona kimimiz evren, kimimiz uzay diyoruz. Eskişehir’e seyahatlerimde ve burada geçirdiğimiz iki haftada karşılaştığım insanlar, onlarla etkileşimim, beşinci elementin bir parçası oldu.”

Ezcümle, Anadolu’nun sanat şehri Eskişehir, Odunpazarı Modern Müze sayesinde insanları birleştirmeye devam ediyor.

Şarkiye, Arif Bey Sk. No:171, 26030, 26030 Odunpazarı/Eskişehir

2 YORUMLAR

  1. Eskişehir sevdiğim bir il iki kez gidip görmeme rağmen günübirlik gezi yaptığım için keşif yapmadan dönüyordum.Yazınız ile yeni bilgiler ve detaylar öğrendim muhteşem bir yazı.Gezi yazılarınızı okurken adeta yaşıyorum…Sevgi ve teşekkürler..

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz