Siz hiç, beyaz bastonla yürümeyi, bir sessiz çığlıkla sesinizi duyurmayı, ya da bir tekerlekli sandalye ile kaldırımları aşmayı denediniz mi?
Fiziksel Engelliler Vakfı‘nın internet sitesi açıldığında öyküsü bu yazı ile başlıyor. Bu vakfı nasıl buldum ya da ne alaka diyeceksin sevgili okur biliyorum. Armağan ile yaptığımız İKİ KADIN ANADOLU’DA projemiz için Gaziantep’e gittiğimizde Kantara Turizm’in sahibesi Hasibe Sözmen bize Zeugma Mozaik Müzesi alanında bulunan eğitim atölyesinden bahsetti. Burada engelli gençlerin mozaik eğitimi aldığını, projeyi başlatan kadınları duyunca hiç düşünmeden ziyaret etmek istedik. Vakfın müdiresi Gül Ölçal’ın anlattıklarını size anlatmasam olmazdı. En çok da kadınların bu konuda öncü olduklarını görmek bizi çok mutlu etti.
Fiziksel Engelliler Vakfı, engelli bireylerin hayatına pozitif katkı sağlayacak, sürdürülebilir projeler hayata geçirmek ve çözümün bir parçası olmak amacıyla 1995 yılında kurulmuş. Pek çok farklı alana yayılan projelerinde, engelli bireyin hayatın içerisinde aktif olarak yer almasını öncelikleri olarak belirlemişler. “Gaziantep Gençleri Mozaikle Buluşuyor” projesi de bunlardan biri.
Gençlik ve Spor Bakanlığı ile vakfın ortalaşa yaptığı projenin amacı 14-25 yaş arası engelli engelsiz tüm gençlere mozaik eğitimi vermek. Daha önce benzer projeyi zihinsel engelli çocuklarla yapmışlar ve çok da başarılı olmuşlar. Hatta çocukların yaptıkları mozaikler çerçevelenmiş ve bir telekomünikasyon şirketi tarafından yılbaşında özel müşterilerine hediye edilmek için vakıftan satın alınmış. Yani aynı zamanda burada üretilenler satışa dönüşüyor ve engelli gençler para kazanıyor.
İki grup halinde verilen mozaik eğitimi dört ay sürüyor. 29 Şubat 2016’da başlayan birinci grup bitince, 17 Haziranda ikinci grup başlayacak. Eğitimler, her gün iki grup olmak üzere hafta içi 5 gün 09:30-12:00 ve 14:00-16:30 saatleri arasında iki grup olarak uygulanıyor. Ulaşım sorununu da düşünmüşler ve katılımcı gençler evlerinden alınıp evlerine bırakılıyor. Hem engelli engelsiz gençleri bir arada kaynaştırmak, hem üretim yapmak hem de bunu gelire dönüştürmek, daha iyisi olabilir mi? Bence daha da iyisi kurumların bu vakıftan, el emeği bu mozaiklerden satın alarak bu gençlere katkıda bulunması iyinin de iyisi olur.
Gaziantep il sınırları içinde oturan, engelli engelsiz gençler mozaikle buluşmak için bekleniyorsunuz.Kayıt için, Zeugma Mozaik Müzesi’ndeki eğitim atölyesine nüfus cüzdanı ve 2 fotoğraf ile şahsen başvurmak yeterli.
Detaylar için www.fevmozaik.org adresine tık tık.
FEV Gaziantep Temsilcilik
Mücahitler Mah. 55 Nolu Sok
No:11 PK: 27090
Şehitkamil, Gaziantep
Tel: +90 342 325 33 25
Faks:+90 342 325 43 25
E-posta: info@fev.org.tr
Mozaik Eğitim Atölyesi
Zeugma Mozaik Müzesi
Sani Konukoğlu Bulvarı
No:8 PK: 27500
Şehitkamil, Gaziantep
Tel: +90 342 324 44 74
E-posta: info@fev.org.tr