Gömlek Seçiminde Bilinmesi Gerekenler

0

Her ütü yaptığımda aklıma hep aynı soru gelir, her erkek gömlek giymeyi mi sever mi? İster sevsin ister sevmesin, tercih etsin ya da etmesin her erkeğin dolabında en az bir gömlek olduğunu sora sora öğrendim. Tabii bir de bizim evdeki gibi iki dolap dolusu kadar gömleği olanlar var. Sonuç olarak hiç gömlek giymeyen de olsa, gömleksiz dolaşmayan da,  dolapta en az bir adet gömlek oluyor.

Hiç gömlek giymeyenleri yani benim tabirimle joker gömlekçileri şöyle anlatabilirim; dolaplarında bir adet gömlekleri vardır ki o da çoğunlukla beyazdır. Kırk yılda bir de olsa önemli ve resmi toplantıya katılacakları zaman elleri hemen bu gömleğe gider. Özellikle beyaz seçmelerinin sebebi her renk pantolon veya ceketle giyilebilecek olmasıdır. Bir daha ya hiç giymezler ya da kıyafet zorunluluğu olan düğün ya da davetlerde giyerler. Bu gömlek joker gömlektir ve beyaz, mavi renklerde olandır. Her yerde çok kolaylıkla bulunabilir, fiyatları da kumaşın cinsine göre çeşitlilik gösterir.

Gömleksiz dolaşmayanların işi biraz daha detaylı çünkü onların her ortama, her duruma, her mevsime göre giyecekleri gömlekler dolaplarında oldukça yer tutar. Bizim evden örnek verecek olursam bir dolap sadece beyaz gömlek mevcut. Her birinin yakası, kumaşı, kalıbı farklı çünkü. Eğer kravat takılacaksa klasik, küçük ve sivri yaka tercih ediliyor daha çok. Gömlekte yaka seçimi bence doğallık ve şıklık için çok önemli. Uzun ve dar yüzlüler için geniş yaka, yuvarlak yüzlüler için sivri ve düz yaka uygun olacaktır. İnce kravat genelde dar yakalı ceketin içine giyilen küçük ve balenli gömleklerde hoş duruyor. Balen, gömleğin sert ve dik durmasını sağlayarak her zaman şık ve özenli bir hava yaratıyor. Çıkan balenler çamaşır makinasında sorun yarattığı için buna üretici nasıl çözüm bulacak onu bilemem. Klasikten vazgeçmeyenlerdenseniz düz yakadan şaşmayın.

Sağlık, doğallık ve şıklık arayanlardansanız pamuklu kumaştan üretilen gömlekler sizin için doğru seçim olacaktır. Yine bambu ve keten, kaşındırmayan, alerjik bünyeler için uygun olan cinsten olsa da çabuk kırıştığı için sizi zorlayabilir.  Kırışma demişken artık non iron- ütü gerektirmeyen- teknoloji sayesinde yıka, kurut, giy ve çık gömlekler çok revaçta. Hatta mağazalardan kapış kapış alındığını ve yok sattığını söyleyebilirim. Hani pantolonun içine gömleği sokarsınız da kırış kırış bir hal alır ya işte bu durumu non iron saten gömleklerde asla yaşamıyorsunuz. Sabah giyip çıkın gece yatana kadar jilet gibi duruyor üstünüzde, hatta gece onunla yatın sabah kalkıp öylece işe gidebilirsiniz. Yıkama sırasında su emme oranı az olduğundan kırışmayan ve leke tutmayan bu gömlekler özellikle sıcak yaz günlerinde vazgeçilmeniz olacaktır.

Özellikle yazın erkeklerin çok tercih ettiği kısa kollu gömlekleri çok estetik bulmasam da kareli ya da ekose olduğunda gözüme daha hoş görünüyorlar. Kısa kollu gömleğe kravat takmak ise asla katlanamayacağım bir tercih. Daha spor, rahat gözükmek isteyenler ve hayatı daha sade yaşayanlar için kısa kollu gömlek tercihleri de sonsuz bu arada.

Rahmetli anneannem göyneklik kumaş dediğinde, babaannemin onu mintanlık diye düzelttiği, her ikisinin de aynı anlama geldiği gömleğin bu kadar çok çeşidinin olduğunu bilmek onlara ne sağlardı bilmem ama gömlek seçiminde her dönem için titiz davranmak gerektiği bir gerçek.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz