Terörün Çocuklarımız Üzerindeki Olumsuz Etkisi

0

Siz bu yazıyı okurken ben terörün kendi üzerimdeki olumsuz etkisini azaltmak için ya havada ya da sağ salim indiysem seçtiğim kız kardeşlerimden biriyle bir zeytin çiftliğinde olacağım. Gerçekten rutinimi bozmamaya çalışsam da son günlerde yaşadığım endişe, korku ve kaygılar ister istemez hep yaptığım şeyleri, hep gittiğim yerleri etkiledi. Ben böyle etkilenirken çocuğumun da -ergen- tarafsız kalması mümkün olmadı tabii. Kızımla doğru bir iletişim kurarak onun endişelerini minimuma indirmek babasıyla en büyük hedefimizdi ki bu konuda biz de çok araştırdık, sorduk, okuduk.

PSYCASE Eğitim ve Psikolojik Danışmanlık’tan Psikolog Mustafa Varol Yorulmaz, bu dönemde çocuklara korkunun ve üzülmenin yaşamın bir parçası olduğunu anlatarak bunu öğrenmelerine olanak sağlamanın yararlı olacağına dikkat çekiyor.

Mustafa Varol Yorulmaz_1

Çocuğunuzun sormuş olduğu tüm soruları sade ve basit bir dil kullanarak dürüst bir şekilde yanıtlamanızın faydalı olacağını söyleyen Yorulmaz  “Çocuğunuzun sorduğu kadarıyla bilgi ve açıklama göstermeye gayret edin. İyi niyetle yapılmış olan detaylı açıklamalar onların kafasını daha da karıştırmaktan başka bir işe yaramaz” diyor.

Psikolog Mustafa Varol Yorulmaz, ebeveynlere şu tavsiyelerde bulunuyor:

  • Gündelik yaşam rutininizi bozmayın!

Gündelik yaşam rutininizi bozmamaya gayret gösterin. Çünkü rutinin bozulmaması, çocuğunuz için işlerin yolunda gittiğine dair bir göstergedir.

  • Yaşanan olayları nereden öğrendiğine dikkat edin!

Çocuğunuzun yaşanan benzer türdeki bu olayları kontrolünüz dışındaki herhangi bir kitle iletişim aracından öğrenmemesi için çaba sarf edin. Çünkü oralarda kullanılan ifade ve dil çocuğunuzun yaşına uygun olmayabilir.

  • Güvende olduğunu hissettirin!

Çocuğunuz aynı soruları sıklıkla tekrar tekrar sorabilir. Bu durum aslında, onun kendisini tekrardan güvende hissedebilmesinin bir yoludur. Sizlerin birer ebeveyn olarak cevapladığınız soruların onu rahatlatıp, size karşı güven duyduğunu gösterir.

  • Okulda öğretmeninin olayları nasıl aktardığından haberdar olun!

Olaylar anlatılırken, sorular cevaplanırken aynı dil ve ifadenin kullanılıyor olması oldukça önemlidir. Aktarımdaki farklılıklar, çocuğunuzun tedirginliğini arttırmaktan başka bir işe yaramaz.

  • Size sarılmak istediğinde karşılık verin!

Çocuğunuz bu durumlarda her zamankinden daha fazla sarılmaya ve dokunmaya ihtiyaç duyarsa onu kesinlikle karşılıksız bırakmayın.

  • Üstüne gitmeyin!

Çocuğunuz konuyla alakalı birtakım sorular sorduktan sonra sessizleşirse onu rahatsız etmeyin ancak iletişim kanallarınızı da açık tutmaya devam edin. Bu konu hakkında konuşmak isterse zaten size geri gelecektir.

  • Olaylar karşısında sergilediğiniz davranışları gözden geçirin!

Patlayan bir bomba, küçük bir çocuk için pek bir anlam ifade etmez. Çocuk, ailesine bakar ve onlar sakin ise, durumun kontrol altında olduğunu anlarlar. Yani sizlerin şahit olduğu şeylerin sizi ne kadar etkilediğini ve nasıl davranışlar sergilediğinizi gözden geçirmeniz oldukça önemlidir.

  • Kaygılanmasın diye olayı küçültmeyin!

Çocuğunuzun kaygılanmaması için yaşanan olayların boyutlarını kesinlikle küçültmemelisiniz. Bu davranışınız, sizin ona karşı samimiyetinizi sorgulamasına sebebiyet verebilir. Yaşanan bu terör amaçlı çatışma olayları büyük ve çocuğunuz da bunu biliyor…

Eğer ‘’Biz bütün bunları yaptık ve uyguladık ancak çocuğumuz hala sakinleşemiyor.’’ diyorsanız, mutlaka bir uzmana başvurup ondan destek almayı ihmal etmeyin.

Şimdi sakinleşme sırası bende. Bana iki gün müsaade.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz