Salihli deyince aklıma Lidyalılar, Lidyalılar deyince Sardes, Sardes deyince de antik kente çok yakın Bintepeler gelecek ve tabii buradaki Tümülüs mezarlar. Tümülüs’ün ne olduğunu bilmeyebilirsiniz ki ben bilmiyordum; bir mezar ya da mezarlık içeren, toprak yığılarak oluşturulmuş tepeciklere verilen ad. Yaklaşık 90 Tümülüs’ün bulunduğu bölge, uzaktan bakıldığında Teletubby’lerin yaşam alanına benziyor yani özenle çizilmiş gibi.
İlk çağda kral ve soyluların mezarları olan bu tepelerin oluşumu çok ilginç ama en önemlisi de Mısır’daki Gize piramitlerinden sonra insan eliyle yapılmış en büyük mezar anıt bunlar ve ülkemizde Salihli ilçesinde. Kaçımız biliyor kaçımız gittik acaba? Burayı görünce kendime gezgin demekten çekinir oldum, o kadar çok yer var ki ülkemizde hala bilmediğimiz, gidip görmediğimiz. Kral Alyattes’e ait en büyük Tümülüs 355 metre çapında, 69 metre yüksekliğinde.
Toprağı Bol Olsun Sözü Nereden Geliyor
Bir Tümülüs’ün yüksekliği, kral ya da soylunun ne kadar sevildiği ile ilgili. Çok sevilen biriyse üzerine çok toprak atılıyormuş, hatta başka şehirlerden avuç avuç, çuval çuval toprak getiriyorlarmış. Hani Toprağı Bol Olsun sözü vardır ya işte buradan geliyor. Anadolu’da ne hikayeler var, insan dinledikçe yaşadığı topraklara daha çok bağlanıyor, daha sağlam basıyor yere.
Salihli-Gölmarmara karayolu üzerinden ulaşılan Bintepeler’in manzarası da oldukça etkileyici. Bir yandan uçsuz bucaksız ovayı izlerken bir yandan gölün silueti karşısında sadece durup sessizliği dinlemek istiyorsunuz.
Siz iyisi mi, bir hafta sonunuzu Salihli’ye ayırın ya da İzmir’e geldiğinizde bir kaçamak yapın ve üzümün, zeytinin, suyun cennetinde hayatınıza hayat katın.