Son üç yıldır, şubat ayının ilk haftası kayak için gittiğimiz Sarıkamış tatilinin bir gününü mutlaka Kars ve çevresini görmeye ayırıyoruz. Çocuklar ilk başta kayaktan ayrı geçecek bir gün için sızlansa da günün sonunda mutlu ve çok şey öğrenmiş olarak dönüyorlar. Yani şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki dört yaş üzeri çocukla kışın gidilecek yerler arasına Kars ve Sarıkamış’ı ekleyebilirsiniz.
Geçen yıl tadı damağımızda kalan Kars Şehir Turu ve Aşıklar Günü’nden sonra bu yıl durağımız Çıldır Gölü oldu. Çıldır, Kars ilinin bir ilçesi gibi bilinmekle beraber aslında Ardahan’a bağlı. Şubat ayı Çıldır Gölü’ne gitmenin tam vakti. Hem şubatın ilk haftası yapılan festival hem de buz tutmuş göl üzerinde çeşitli aktivitelere katılarak vakit geçirmek muhteşem.
Siz hiç donmuş, cam gibi buz üstünde yürüdünüz mü, 4X4 ile gezdiniz mi, atlı kızakla göl turu yaptınız mı ya da buz kırıp altındaki sudan balık tuttunuz mu? Bunların hepsini son derece heyecanlı bir o kadar da keyifli bir şekilde Çıldır Gölü’nde yaşıyorsunuz.
Kars Kop-Tur Turizm Şirketi aracılığıyla Sarıkamış Bayraktepe Kayak Merkezi’nden sabah 9:00’da hareket eden aracımız, 11:30 gibi Çıldır Gölü’ne vardı. Aslında bir buçuk saat süren yol bizim her yerde durup fotoğraf çektirmemiz, gölün bir bölümünde çekim yapan televizyon ekibini ve Ardahan Halk Oyunları Grubu’nun folklor gösterisini izlememiz nedeniyle biraz uzadı. Doğuda seyahat etmek çok farklı bir duygu. Her yer bembeyaz ve tek bir insan görmüyorsunuz yollarda çünkü hava dondurucu soğuk. Yerleşim yerleri birbirine çok yakın değil ve sanki köylerde kimse yaşamıyor. Bacalardan tüten duman da olmasa terk edilmiş zannedebilirsiniz. Yolların buzu sizi korkutmasın, sürücüler o kadar deneyimli ki, cam gibi yollarda bir kez bile sarsılmadan seyahat edebiliyorsunuz. Tabii bu yıl yapılan çift şeritli yolların da etkisi çok fazla bu konforda.
Allahuekber dağları boyunca ilerlerken Selim, Arpaçay, Susuz gibi köyleri geçip yanımızda uzanan bembeyaz düzlüğün göl olduğunu söyleyen şoförümüz Sadekar Bey’i hayretle dinledik. Ova gibi görünen bu geniş uçsuz bucaksız alan nasıl olur da göl olabilir? Üzerinde arabalar gördüğümüz yerin gerçekten de göl olduğunu üzerinde duran kayıklardan ve iskelelerden anladık.
Asıl güzellik aracımızı Atalay’ın Yeri’nde park edip – yazının sonunda Atalay’ı anlatacağım – kendimizi dışarı atınca başladı. Çevresini sarıp sarmalayan dağların arasında donmuş ve üzeri bembeyaz karla kaplanmış göz alabildiğince bir göl. Yer yer doğal iglolar, buz kırıp balık tutan birkaç balıkçı, atlı kızaklar ve rengarenk süslenmiş simsiyah atlar, tüm bunlara biraz yüksekten bakan salaş bir balıkçı. İnsan kendini beyaza bürünmüş cennette zannediyor, burası benim ülkem mi diye sormadan edemiyor.
Buzun üstünde yürümek ilk başta biraz korkutuyor. Aslında buzda değil buzun üzerindeki ince kar örtüsü üzerinde yürüyorsunuz ama sonuçta altında su olduğunu bilmek sizi biraz tedirgin ediyor. Kızak sürenler ve köylüler, korkmamanızı bugüne kadar hiç suya düşen olmadığını söylüyor. Bir süre sonra alışıyorsunuz zaten. Yaklaşık 45cm buz vardı biz gittiğimizde, zaten gölde gezerken zaman zaman buz kütleleri görüyor ve kalınlığına bakarak kendinizi güvende hissediyorsunuz.
Çıldır’da yapılacak en zevkli aktivite rengarenk süslenmiş atlı kızaklarla tur yapmak. Kızak sürücüsü Çıldır’lı Tuncay Aydemir “hava buralarda soğuktur ama gönlümüz sıcaktır bizim” deyince içim ısındı gerçekten de. Doğu insanı, insana hasret olduğundan mı, kuru soğuklardan mı bilinmez gerçekten turistlere karşı çok candan çok samimi. İki yıldır at binmediğimi düşünürseniz kızağı fena kullanmadım. Yok yok korkmayın kızakları siz kullanmıyorsunuz ama benim gibi biraz hareket istiyorsanız “hayır” da demiyorlar. Biz kocaman kadınlar kızaklarda eğlenirken çocuklar koskocaman bir kardan adam yaptılar göl üzerinde. Öyle güzel oldu ki gelen turistler fotoğraf çektirdi kardan buzdan adamla.
Çocukların buz tutmuş gölde sarı balık avlaması ise güne damgasını vurdu. Biz yetişkinleri de en az onlar kadar etkileyen bu olay çocuklar üzerinde on kitap on ansiklopedi on ders kadar etki yarattı bence. Artık Çıldır Gölü deyince çok rahat bir sunum yapabilirler. Buz tutmuş gölün üzerinde büyükçe bir delik açılıyor ve atılan ağlar yardımıyla pembe pullu sarı balıklar ağa geliyor. Bir çocuk daha başka ne isteyebilir? Balık avlama videosu için TIK TIK
Genelde aralık ayında donup mayısa kadar donmuş olarak kalan göl kenarında tek mekan Atalay’ın Yeri. Bu nedenle mutlaka gelmeden rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Sahibi Atalay Bey’in her daim gülen yüzü ve her konuğuyla tek tek ilgilenmesi kadar mekan içindeki soba ve mavi çaydanlık da sıcaklığı artırıyor. Salaş ama son derece samimi ve otantik mekanda sarı renkte Sazan Balığı mekanın spesiyalitesi. Gölden tuttukları balığı anında pişirip masaya getiriyorlar. Yanında turşu, salata, çeçil peyniri ve pideler de çok lezzetli.
Çıldır’a şubat ayında gelirseniz gölde yapılan Çıldır Altın At Uluslararası Kış Festivaline katılabilir Atlı Kızak, Atlı Okçuluk, Cirit, Dörtnal At yarışlarını da izleyebilirsiniz.
Çıldır Gölü çok uzak nasıl giderim demeyin. İstanbul’dan Ankara’dan direk uçuşla Kars’a gelebilir, Kars merkezden 45 km. bir yolculukla Çıldır’a ulaşabilirsiniz. Sarıkamış, Kars bölgesinde kışın kayak yapmanın dışında Ani Harabeleri, Doğatepe Peynir Müzesi, Kars Şehir Turu, Sarıkamış Şehitliği’ni gezebilir, bir akşam Aşıkların atışması eşliğinde kaz yiyebilirsiniz.
Türkiye’nin en doğu ucundaki bu şehre ben üç kez gittim, daha da çok giderim.
Atalay’ın Yeri
Kars Yolu Üzeri, Ardahan (Çıldır’a 5km)
Tel: 0478.311.27.19, 0535.211.03.48
Konaklama:
Kars, Kar’s Otel 0.474.212.16.16
Sarıkamış, Şehr-i Beyza Suit Otel 0.474. 413.42.42
Bayraktepe Kayak Merkezi, Dolina Otel, 0474.413.66.66
Günlük Tur
Kars Kop-Tur 0543.359.15.14
Fotoğraflar için Ayşin Orhan, Elvan Kurşun ve Güzin Ekinci’ye teşekkürler.
Banu cum bir kış masalı olduğunu düşündüğüm Kars, Ardahan ve Çıldır Gölü nü ve güzel gezimizi çok güzel anlatmışsın. İyi ki gittik ve gördük diyorum, yurdum insanının sıcaklığını yaşadığımız bu güzel gezilerimiz ve senin yazılarının devam ettiği daha nicelerine diyorum
Banucum öncelikle seninle tanışmam ve bunun kalıcı bir arkadaşlığa dönüşmesi beni çok mutlu ediyor. Gittiğimiz Sarıkamış Kayak programı organize etmiş olduğun çevre gezileri ile beraber beni çok daha çok heyecanlandırdı. Yazını okurken tekrar o güzellikleri yaşadım ve oralara doyamadığımı anladım. Umarım beraber daha çok gezeceğimiz ve yeni yerler göreceğimiz seyahat fırsatını yakalarız.
Bizim Çıldır’daki donmuş gölde balık tutma deneyimimizin videosu ve yapmak isteyenler için ipuçları da burada: http://www.bizevdeyokuz.com/cildir-buz-balikciligi
harika oralara gitmis gibi oldum guzel yazini okuyunca…
Çok eğlenceli bir gün geçirmişssiniz. Size ömür boyu mutluluklar dilerim.
[…] adeta bizleri alıp Sarıkamış’a götüren yazısını #tavsiye ediyoruz. Sevgili Banu Tozluyurt‘a bu güzel yazısı için teşekkür […]
[…] -Çıldır Gölü’ne gitmeden, Çıldır Gezisi için TIK TIK, […]
en iyi kişisel gelişim kitapları hangileridir? Mutlaka bu yazıyı okumalısınız http://hezarfenyayinlari.com/en-iyi-kisisel-gelisim-kitaplari
Çok güzel kareler, inş. bu kış bizde gideceğiz. :)
Harika fotoğraflar :) Çok tatlısınız bir ömür boyu mutluluklar diliyorum.