Kadıköy’de kentsel dönüşüm mağduriyeti

1

Geçtiğimiz Cumartesi günü, Kadıköy’de kentsel dönüşümün yarattığı büyük mutsuzluk, kaybedilen hayatlar, önümüzdeki günler hakkında bir bildiri yayınladığımızı daha önce yazmıştım. Yazımda da belirttiğim gibi bildiri öncesi Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ile bir toplantı gerçekleştirdik. Güvenli Yaşam Kadıköy grubu olarak kendisine aklımızdaki tüm soruları sorduk. Şahsen ben kendisinden çok detay öğrendiğim gibi, yaklaşımını da çok işbirlikçi ve çözüm odaklı buldum. Toplantı öncesi kafamda önyargılar yok değildi fakat bunların çoğunu toplantı sırasında giderdim diyebilirim.

IMG_3993

Bu arada son iki ayda yeni inşaat taleplerinde ciddi bir azalma olmuş, bu da güzel bir haber aslında. İşte sorduğumuz sorular ve aldığımız yanıtlar;

GYK(Güvenli Yaşam Kadıköy), BB(Belediye Başkanı)

GYK: İnşaat arabalarının sokakları trafiğe kapatma yetkisi var mı? Çoğu sokakta bunu yaşıyoruz, oturduğumuz sokağa arabamızla giremediğimiz oluyor.

BB: Sokak, çıkmaz sokak ya da tek şerit değilse, tamamen kapatılamaz. Çıkmaz sokak ya da tek şerit gibi dar sokaklar kapatılabiliyor.

GYK: İnşaatlar kaldırımı kapatıyor, inşaat arabaları kaldırım taşlarını söküp atıyor. Bununla ilgili bir açıklama yapar mısınız?

BB: İnşaatlar kesinlikle kaldırımı kapatamaz. Zarar verdikleri kaldırımları inşaat şirketi yenilemek zorunda. Engelli, bebek pusetli vatandaşların geçişini kapatacak şekilde işgal suçtur. Bir şekilde kaldırıma zarar verdiyse yeniden bakımını yapıp temizlemek zorundadır.

GYK: Aynı sokakta kaç inşaat olabilir?

BB: Bir sınırı yok. Binanın sağlam olmadığına dair raporu olan her bina sekiz ay içinde yıkılmak zorunda. Anayasanın 56. Maddesi der ki; “ Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşın görevidir. “

Yani bu da şu demek oluyor, bizlerin de duyarlı ve rantsal dönüşümün bir parçası olmamamız. 30 daireli bir apartmanı 40 daire, havuz, otopark gibi göz kamaştırıcı vaatlerle bize sunanlara karşı tepkili olmamız gerekli.

GYK: İnşaat, hafriyat, inşaat kamyonlarının ulaşım ve çalışma saatleri nedir?

BB: Kesinlikle Pazar çalışamazlar. Cumartesi hafriyat yapılamaz. Kırıcılar saat 10:00 dan önce çalışamaz. İnşaat kamyonları saat 10:00 dan önce şehir içinde çalışamaz. Pazar hariç her gün sabah 08:00, akşam 19:00 arasında çalışabilirler. Betonlama yapılacaksa akşam 20:00’ye kadar çalışabilirler.

GYK: İnşaat kamyonları kimin denetiminde, deli gibi gidiyorlar da.

BB: Tabii ki önce trafik denetimi olmalı. Trafik polisi, emniyet, belediye hepsi birbiriyle işbirliği içinde olmalı.

GYK: Yıkımlar sırasında çıkan toz potansiyel hastalıklara davetiye çıkarıyor. Mecbur muyuz bu tozu, zehri solumaya?

BB: Toz kaldırarak yıkıp yapmak kesinlikle yasalara aykırıdır. Bir haftada yapılması gereken yıkımı bir haftada yaptıkları için bu kadar toz oluyor. Böyle bir durum gördüğünüzde hemen bildiriniz.

GYK: Kime bildireceğiz, hangi birini bildireceğiz.

BB: Bakın belediye ve halk bu konuda birlikte hareket etmeliyiz. Gördüğünüz yanlış davranışları, yasal olmayan yaklaşımları, güvenlik önlemi almayan inşaatları mutlaka kayıt ederek bizzat gönderin. Belediyenin sosyal medya birimi, çağrı merkezi bu konuda çok hassas ve her bir bildiriyi inceleyip dönüyor. Hatta maillerin çoğunu ben de okuyorum.

Aykurt Nuhoğlu’ndan bunları dinledikten sonra Güvenli Yaşam Kadıköy grubu bir hareket planı hazırladı. Sizler de facebook grubumuza üye olabilirsiniz. (facebook/GüvenliYaşamKadıköy) Ya da bu hareket planlarını kendiniz uygulayabilir ve çevrenizdekilerin de uygulamasını sağlayabilirsiniz.

 

Hareket Planı

  1. Kusurlu durumları videoaya çekmek, fotoğraflamak ve Kadıköy Belediyesi twitter hesabına ya da mail adresine bildirmek. /twitter:kadikoybelediye, e-mail:bilgi@kadiköy.bel.tr, Çağrı Merkezi:4445522. Bunların hepsine gelen bildiriler tek tek okunuyor hatta çoğunu başkan bizzat okuyor.
  2. Kural dışı bir durumda firmaya, şoföre izin kağıtlarını sormak
  3. Haklarımızı bilmek ve bilmeyenlere öğretmek
  4. Tek tek muhatap olmanın sorun yaratacağı durumlarda bir arada karşı koymak. Bunu kadınlar özellikle çok iyi yapabilir. Anında otuz kadının bir araya geldiği durumda hiçbir şoför başa çıkamaz!
  5. Kadıköylü kadınlar olarak mahalle mahalle örgütlenmek

Bu arada yakın bir tarihte Emniyet Müdürlüğü ile bir görüşme ayarlayacak olan Güvenli Yaşam Kadıköy grubu, bu konuda da yapılan görüşme detaylarını da facebook sayfasından yayınlayacak. Burak Bakış tarafından hazırlanan ilk toplantı videomuzu izlemenizi tavsiye ederim.

1 Yorum

  1. ben de alkışlıyorum bu çabanızı
    herkes temiz bir çevrede yaşama hakkına sahip
    güvenlik önlemi alınmadan yapılan inşaatlar daha kaç can alacak
    herkes bilinçlenmeli
    sayenizde olacak bunlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz