Nöbetçi Kütüphane

2

Adana beni şaşırtmaya devam ediyor ve işte şimdi huzurlarınızda Nöbetçi Kütüphane. Kitap severlerin sabah saatlerine kadar kalıp kitap okuyabilecekleri bu mekana tam da Onur Kebap’a gittiğimiz akşam aynı sokakta rastladık. Meğer Armağan daha önce duymuş. Nöbetçi kütüphanenin kurucusu Cemil Sobacı onun arkadaşıymış. Nöbetçi eczane, nöbetçi anahtarcı, nöbetçi doktor duymuştum ama nöbetçi kütüphaneyi duyunca hem çok sevindim hem de çok merak ettim, neydi diğer kütüphanelerden farkı?

Nöbetçi Kütüphane’nin diğer kütüphanelerden farkı ilk olarak tabii açık olduğu saatler. Sonrasında ise içeride ses yapmak serbest, ancak çalışma ve sosyalleşme sınırları içinde. İçeri girer girmez huzur dolu bir hava yüzünüze çarpıyor. Raflar, kitaplar, dekorasyon, ahşap, duvarlarda yazılı notlar, yönlendirme yazıları her şey burada çok doğal, çok sıcak. Sabah 10:00’dan gece 02:00’ye kadar açık olduğunu yukarı kattan  gelen bir gençten öğreniyoruz. Cemil Sobacı’yı soruyoruz, şu anda olmadığını söylüyor. Başka sorumuz olmadığını öğrenince, keyfinize bakın, isterseniz çay kahve alın diyor ve yukarı çıkıyor. Nasıl yani, kendimiz mi alacağız, buralarda dolanan bir görevli olmayacak mı, kime ödeme yapacağız?

Nöbetçi Kütüphane kafe alanında yiyecek ve içecek mevcutmuş fakat dışarıdan getiremiyorsunuz bunları. Ortak Mutfak kültürü var. Ortak Mutfak alanına toplulukla paylaşmak için ev yapımı olarak hazırladığınız kek, börek, kurabiye gibi yiyecekleri getirebiliyormuşsunuz. Sağlıklı beslenme adına ortak mutfağa meyve bırakabiliyorsunuz. Para ödeme diye bir şey yok burada. Her şey armağan ekonomisine bağlı. Kumbaraya para atıyorsunuz.

Nöbetçi Kütüphane’de atölye çalışmaları, eğitimler, söyleşiler de düzenleniyor. Eğer ücretli etkinlikse önceden belirtiliyor. Fakat etkinliklerin çoğu armağan ekonomisi mantığıyla, kar amacı gütmeden yapılıyor. Ücretsiz olan etkinlikler için gönlünüzden ne koparsa kumbaraya atıyorsunuz. Keşke ben de gidip eğitimlerimden bazılarını versem Nöbetçi Kütüphane’de.

Nöbetçi Kütüphane İçin Nasıl Destek Olunur

Nöbetçi Kütüphane’ye destek olmak için çay kahve içebilir, kumbaraya para atabilirmişiz ki, bizim için ilk destek gelip kitap okumanız diyorlar. Destek sayfalarından kredi kartı ile para gönderebilirmişiz. Bu destek paralarını yeni kitap almak, öğrencilere burs vermek ya da yeni Nöbetçi Kütüphaneler kurmak için harcıyorlar.

Nöbetçi Kütüphane’den ödünç kitap almak için üye olmak gerekiyormuş. Aynı anda en fazla iki kitap ödünç alınabiliyormuş.  Burası aslında okurlara emanet bir yeni nesil bir kütüphane.

Gece uykunuz mu kaçtı, siz en iyisi Nöbetçi Kütüphane’ye gidin. Okumak, hayal kurmak için kahve, müzik ve kitap olan harika bir yer.

Nöbetçi Kütüphane Nevzat Karabulut Şubesi:

Cemalpaşa Mahallesi 63006 Sokak,

Hanımeli Apt. D:1 Seyhan Adana

Nöbetçi Kütüphane Noyan Esen Şubesi:

Mahfesığmaz Mahallesi, Damar Arıkoğlu Caddesi

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz