Çocukla Eskişehir

5

23 Nisan yaklaşıyor, ebeveynlerin “ne yapalım” “çocukları nereye götürelim” sorusu da bugünlerde bana sıkça sorulanlardan. Anadolu’nun hem tarihi ve turistik mirasa, hem de modern büyükşehir belediyeciliğinde örnek eserlere ev sahipliği yapan Eskişehir özellikle çocukla gezilecek yerler açısından çok zengin bir şehir.  Çoğumuzun çibörek, Porsuk Çayı ve lületaşı ile tanıdığı şehir, bugün yüksek hızlı tren sayesinde Ankara ve İstanbul ‘dan gelip sadece günübirlik bile  gezilebilecek, bir Avrupa şehri durumunda. “Şehir Bir Okuldur” anlayışına sahip Eskişehir Büyükşehir Belediyeciliği özellikle hafta sonları ve bayram tatillerinde çocuklarla yapılacak o kadar çok seçenek sunuyor ki üstelik mekanlar çocuklarla beraber 7’den 70’e herkese hitap ediyor. İşte çocukla Eskişehir’de ne yapılır, çocukla Eskişehir’de nereye gidilir, çocukla Eskişehir’de ne yenir sorularına yanıtlar…

Gezegenler ve yıldızlararası seyahate hazır mısınız?

Sabancı Uzay Evi, aynı zamanda Türkiye’deki en büyük planetaryum. Sabancı Vakfı desteğiyle iç donanımı gerçekleştirilen ve çocuklara üç boyutlu film gösterimlerinin yanında NASA ve ESA’dan alınan gerçek zamanlı uzay görüntüleriyle anlatımların yapıldığı merkezde çocuğunuzla birlikte gezegenler arası yolculuk yaparken siz de evren hakkında bilmediğiniz ne çok şey olduğunu keşfediyorsunuz. Uzay Evi’nde çocuklar sunumlara katılabilir, Tam Kubbe Macerası ile hayallerin gerçeğe dönüştüğü mekan ve zaman yolculuğu ile evrende canlı bir seyahat deneyimi yaşayabilir. Bu bölümde gösterimler, pazartesi hariç her gün seanslar halinde gerçekleşiyor, yüksek ses çocukları tedirgin edebileceğinden 5 yaş altı için uygun değil. Daha önceden rezervasyon sadece gruplar için yapılabilmekte, bireysel rezervasyon yapılmıyor.

bilim deney_uzay evi (3)

Hayallerin gerçeğe dönüştüğü Bilim Deney Merkezi; buradan çocuklar değil büyükler de ayrılmak istemiyor. Çocukların eğlenerek öğrenecekleri, öğrenmenin aslında ne kadar eğlenceli olduğunu görecekleri, ses, basınç, denge, mekanik gibi kavramların hayatın içinden örneklerle anlatıldığı ve her bir deneyin içinde bizzat bulunarak deneyimledikleri Bilim Deney Merkezi’nde turlar bilim iletişimcileri eşliğinde gerçekleşiyor. Girişte çocukları karşılayan animatronik dinozor bölümü, üç boyutlu sinema odası, sihirli küre, çelik halatta bisiklet, uçan aynalar, kara delik ve daha pek çok alan çocukları başka bir dünyaya götürüyor. Deprem anında ne yapılması gerektiğini Deprem Simülatörüyle o kadar güzel anlatıyorlar ki keşke her yetişkin de katılsa demeden geçemiyorsunuz. 5 yaş altı çocuklara deprem simülatörünü tavsiye etmem, yüksek sarsıntı kaygı düzeyini arttırabilir. Bilim Deney Merkezi’nde  okullara ve gruplara randevulu bilim turları düzenleniyor. Bireysel olarak sadece hafta sonları belirlenen seanslara katılım yapılabiliyor. Okul Turu, Kinetik Tur, Mekanik Tur, Potansiyel Tur, Adrenalin Tur merkezde bulunan bilim turlarından.

Bilim_1

bdm_dis02

Sazova Parkı’nda kendi masalının kahramanı ol,

400.000 metrekarelik Sazova Parkı içinde çocukları en çok etkileyen kuşkusuz  3300 metrekarelik kapalı alana sahip Masal Şatosu. En yükseği yaklaşık 50 m olan toplam 26 kule, teras ve tüm çevresini kaplayan havuzdan ibaret bu şato, Eskişehir’in plaka numarası olan 26 rakamından yola çıkılarak tasarlanmış. Dışarıdan Disneyland Şatosu’na çok benzese de kulelerden 8 tanesi ülkemizdeki mimari ve sanatsal izler taşıyan kulelerin aynısı. Galata Kulesi (İstanbul), Çan Kulesi (Diyarbakır), Adalet Kulesi (İstanbul, Topkapı Sarayı), Ulu Kule (Mardin), Burgulu Kule (Amasya), Yivli Kule (Antalya), Kız Kulesi (İstanbul), Sindrella Kulesi (İstanbul, Gravür). Misafirlerin hiçbir ücret ödemeden serbestçe gezdiği, masal konseptiyle tasarlanmış Evvel Zaman Sokağı giriş katta çocukları karşılıyor. Burada kitap evde gezebilir, masal kahramanlarıyla her an karşılaşabilirsiniz. Masal İçinde Masal Turu, Bir Varmış Bir Yokmuş Turu, Gizemli Yolculuk Turu Masal Şatosu içinde önceden belirtilmiş saat aralıklarında, seanslar halinde yapılan turlardan. Türk Masal karakterlerini çocuklarla buluşturan zaman zaman masal okuma atölyeleri yapılan şatoda Sihirli Elma Kafe ve Seyir Terası, Sazova Parkı’nın manzarasında çocuklarla bir şeyler yiyip içeceğiniz hem kapalı hem de açık alana sahip. Ağustos ayında birinci yılını kutlayacak şatonun etkinliklerini kaçırmayın.

masal şato

2014_03_09 masal satosu acilis (12)

Sazova Parkı içinde bulunan Korsan Gemisi, korsanların yaşamlarına dair kesitler sunan, yattıkları yerden yediklerine kadar korsan kavramını çocuklara en güzel haliyle açıklayan ahşap bir tekne görünümünde.

Sazova Parkı girişinde bulunan trenle tüm parkı gezebilir, istediğiniz duraklarda inip bulunduğunuz yeri keşfedip, trene indiğiniz yerden ya da herhangi bir duraktan tekrar binebilirsiniz. Özellikle tren deneyimi yaşamak isteyen çocuklar bayılacaktır bu mini geziye.

2014_03_09 masal satosu acilis (13) Bilim_5

Eskişehir’de deniz keyfi

Türkiye’nin ilk yapay plajının da içinde yer aldığı Kentpark oyun alanları, renkli dev süs balıklarının bulunduğu göleti, çocukların at bineceği maneji ile çocuklara yönelik pek çok aktiviteye ev sahipliği yapıyor. Şehrin içinden geçen Porsuk Çayı’nın uzantısıyla, incecik kumlardan oluşan sahili ile denizden ayırt edilemeyecek yapay plaj ve yüzme havuzu özellikle yazın gidenler için çok büyük eğlence. Park içinde çocukların at bineceği manej de çok ilgi gören bölümlerden. 10 TL karşılığında  uzmanlar eşliğinde at binerek parkı keşfetmek çocuklar için bir hayli zevkli olabilir.

IMG_0409.CR2 (Custom)

Balmumu Heykel Müzesi’nde tarihi ve popüler kişileri görmek yaşı biraz büyük çocuklar ve yetişkinler için farklı bir deneyim olacaktır.  Adile Naşit, Barış Manço, Nasrettin Hoca ve daha  pek çok ünlü 160 balmumu heykelin bulunduğu müze pazartesi günleri ziyarete kapalı.  Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri 10.00-12.00 ve 14.00-17.00 saatleri arasında, Cumartesi ve Pazar günleri ise 10.00-12.00 ile 14.00-18.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Gelirleri kız çocukları ile engelli çocukların eğitimine harcanan müzenin giriş ücretleri ise; yetişkin biletleri 3 TL, indirimli biletler 1,5 TL şeklindedir.

Balmumu Heykel Müzesi’nin hemen yanında bulunan Çağdaş Cam Sanatları Müzesi’ni gezerken aynı zamanda çocuklar kendileri için özel olarak ayrılmış atölyelerde camın nasıl renkli hale geldiğini nasıl işlendiğini öğrenebilirler.

IMG_0731

 

Çocuklara eski yerleşim yerleri ve evleri göstermek için Odunpazarı Evleri, Türkiye’nin ürettiği ilk yerli araba Devrim Otomobili’nin sergilendiği fabrika  Tülomsaş da Eskişehir’de görülecek yerlerden.

Eskişehir Eti Sualtı Dünyası, Tropikal akvaryum, Teraryum, Dokunma akvaryumu, Mersin akvaryumu, Amazon nehrinden oluşuyor ve 84 farklı türden toplam 2150 adet balık yaşamakta. Çocukların Kuzey Ege, Kızıldeniz, Atlas Okyanusu, Amazon Nehri ve Güney Amerika gölleri gibi dünyanın değişik yerlerinden getirilen pek çok farklı türde balığı görebileceği mekan haftanın yedi günü 10.00 ile 19.00 saatleri arasında açık. Yetişkinler için 3 TL, çocuklar için 2 TL.

Uçaklara, havacılığa ilgi duyan çocuklar için Havacılık Müzesi gezilip görülebilir. Çok sayıda uçağın sergilendiği açık alan dışında kapalı alanında da pilot kıyafet ve aksesuarları, uçak motorları, çeşitli uçak parçalarının sergilendiği müzede çocukların ilgisini en çok küçük maketlerden oluşan koleksiyon çekmekte.

Porsuk Çayı’nda gondol sefası ya da tekne turu çocuklar için farklı bir deneyim olabilir.

IMG_0455.CR2 (Custom)

Ne yenir?

Eskişehir denince akla çibörek gelir. Kentpark içindeki Kırım Börekçisi geniş mekanları, çarşı içindeki Papağan Çibörek ise daha küçük mekanları tercih edenler için. Çocuğunuza neden “ğ” yok, sorusunun yanıtı Eskişehir’de her çibörek evinde anlatılacaktır. Çocukları eskinin kültürü boza ile tanıştırmak için Karakedi Bozacısı yine çarşı içinde şubeleriyle hizmet veriyor. Haller Gençlik Merkezi’ndeki Mazlumlar Muhallebicisi, Gelincik Şerbetli Muhallebisi ve Trileçesi ile meşhur. Balaban Eskişehir’e özgü bir kebap türü özellikle köftesini çocuklar çok seviyor. Abdüsselam özellikle Balaban Kebabı ile ünlü.  Kemik suyu ve et ile yapılan bir tür çorba olan Sorpa da özellikle çocuklar için oldukça besleyici.

Nerede kalınır?

Eskişehir’de şehir içinde konaklayarak istediğiniz her yere çok kolay ulaşabilirsiniz. Çocukla kalabileceğiniz, odaları geniş, ferah, otel içinde açık kapalı yüzme havuzu gibi alanlardan faydalanmak isteyenler için Rixos Eskişehir tam bir şehir oteli. Yürüyerek Odunpazarı Evleri ve bazı müzelere ulaşabilir, konaklamanız boyunca otelin sunduğu hizmetlerden ücretsiz faydalanabilirsiniz.

Daha küçük ve tarihi bir ortamda konaklamak isteyenler için Abacı Konak Otel, şehrin içinde, Porsuk Nehri’nin kenarında küçük ama merkezi otel arayanlar için Senna City Hotel tercih edilebilir.

Eskişehir Rixos Otel, 0222.211.03.00 www.rixos.com

Abacı Konak Otel, 0222. 333.0.333 www.abaciotel.com

Senna City Hotel, 0222. 333.05.05 wwwsennacity.com

Mazlumlar Muhallebicisi, Haller Gençlik Merkezi, 0222.320.71.18 www.mazlumlarmuhallebicisi.com

Abdüsselam Balaban Kebap, 0222.231.14.44 Arifiye mah. Belediye sok. no:63/7 Eskişehir

Kebapçı Hüsmen, 0222. 233.26.60 Feraye Caddesi Bayatpazarı No:3/A Köprübaşı Eskişehir

Eskişehir’de tüm anlattığım yerleri bana tek tek gezdiren, deneyimleten Serkan Ayaz’a, misafirperverliği ile Rixos Eskişehir’e, harika rehberliği için Bilim Deney Merkezi ve Uzay Evi Halkla İlişkiler Koordinatörü Tansu Uzun’a buradan teşekkür ederim. 

 

 

 

 

5 YORUMLAR

  1. Harika bir yazı olmuş benim kızımda en çok Uzay Müzesi ve Şatoyu merak ediyor yazınızı kızımla birlikte severek okuduk:) En kısa zamanda bizde eskişehire geleceğiz.Kolay gelsin.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz