4. İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali

0

Evet evet çocuklar için, çocuklara özel Bienal, 2016 Nisan ayında başlayacak ve bir ay boyunca sürecek. Türkiye ve dünyadan binlerce öğrencinin sanatsal üretimini İstanbullularla buluşturacak 4. İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali’nin tanıtım toplantısı, 5 Kasım 2015 tarihinde bu yıl Bienal’e ev sahipliği yapan Beyoğlu Belediyesi’nde düzenlendi.

Geleceğin yaratıcı kuşaklarını yaratmak

Tanıtım toplantısında Bienal kurucusu Gazi Selçuk, hedeflerinin gençleri geleceğe hazırlamak olduğunu ifade ederek, bu doğrultuda çocukların ve gençlerin kendilerini ifade edebilecekleri bir iklim yarattıklarını, yıllar içinde STK’ların, kamu kurumlarının ve belediyelerin vermiş oldukları samimi destekle organizasyonun dünya çapında benzeri olmayan büyük bir etkinlik konumuna ulaştığını kaydetti. Yaratıcılığı destekleyerek geleceğin katma değeri yüksek endüstrilerinde yer alacak gençlerin önünü açmak gibi önemli bir hedeflerinin olduğunu belirten Selçuk, inovasyon ve yaratıcılığın çocukların doğasından olduğunu, bunu dışavuran en güçlü aracın ise sanat olduğunun altını çizdi. Geleceğin mesleklerinin bambaşka olacağını ve bu mesleklerin hepsinin yenilik ve yaratıcılık odaklı olacağını ifade eden Selçuk, sanatın ise geçmişte olduğu gibi bugün ve gelecekte de yaratıcılığı ifade etmenin en köklü aracı olacağını ve gençlere yol gösteren en güçlü kılavuz olacağını vurguladı. İcatlar yaratan kuşaklar oluşturmak için gençleri çocukken desteklemenin ve kendilerini ifade edebilmelere yardımcı olmanın önemine değinen Selçuk, altı yaşında yaratıcılığın zirveye ulaştığını, bu yaratıcılığın sürdürülebilir olmasını sağlayarak ve gençlerin potansiyellerini yaratıcı süreçlere dönüştürerek büyük mesafelerin çok daha kısa zamanda aşılabileceğini kaydetti.

Sn.Gazi Selçuk - İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali Kurucusu ve Dir...

Bienal küratörlerinden Seçil Yaylalı ise “Uyandırma Servisi Günaydın” konseptiyle düzenlenecek 4. İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali kapsamında yer alacak çocukların eserleri ve üretimleriyle herkesi uyandırmalarını dilediğini, yeniye ve güzele dair binlerce eserin onbinlerce çocuk ve gençle buluşacak olmasından mutluluk duyduğunu belirtti. Sanatı anlamanın yetişkinler için zor, çocuklar içinse kolay olduğunu ifade eden Yaylalı, sanatın çocukların doğasında olduğuna vurgu yaparak, tüm çocukların sanatla büyümesinin önemine değindi.

Sn.Seçil Yaylalı - Küratör

Geleceğin Nobelli gençleri

TEGV Genel Müdürü Mete Meleksoy, Türkiye genelinde iki milyon çocuğun eğitimine katkıda bulunduklarını ve çocukların eğitimi ile ilgili tüm etkinliklere destek sağlamak gibi bir misyonu olduklarını belirtti. Çocuk ve sanatın aslında ‘mutluluk’ olduğunu söyleyen Meleksoy, günlük hayattaki kitlesel koşuşturma içinde az sayıda insanın düşündüğünü, bilim ve sanat ürettiğini, TEGV olarak hedeflerinin ise düşünen, bilim ve sanat üreten kuşaklar yaratmak olduğunu ifade etti. Sanatın bilimle güçlü bir ilişkisi olduğuna değinen Meleksoy, iki alanın birbirinden ayrı düşünülemeyeceğini belirterek, Nobel ödüllü Orhan Pamuk ve Aziz Sancar gibi dünyaya katkı sağlayan gençlerin yetişmesi doğrultusunda her türlü desteği sağlamaya çalıştıklarını söyledi.

Bienale ev sahipliği yapmaktan dolayı mutluluk duyduğunu ifade eden Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Yunus Emre’nin “İlim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir” deyişini hatırlatarak, gençlerin kendilerini keşfetmelerinin en büyük yol gösterici olduğunu, bunun en sağlıklı yolunun ise sanatta olduğunu belirtti. Sanatsal faaliyetlerle büyüyen çocukların sanatçı olması gerekir gibi bir anlayışın yanlışlığına değinen Demircan, sanatın kendini tanımak ve kendi yetenekleri, becerileri doğrultusunda eyleme geçmek yönünde büyük katkı sağladığını belirtti. Kültür ve sanatın çocukların kendilerini keşfetmeleri sağladığını ve geleceklerini yönlendirmelerine olumlu katkı sunduğunu söyleyen Demircan, bunun için tüm çocukların kültürel ve sanatsal üretime yönlendirilmeleri gerektiğinin altını çizdi.

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız ise kültürel ve sanatsal organizasyonlara destek olmanın kurumsal görevlerinden biri olduğunu belirterek, bienalin sürdürülebilir bir etkinlik olması için gönüllü çalışan STK’lar, TEGV ve kamu kurumlarının çocukların eğitimi bakımından çok önemli bir başarıya imza attıklarını kaydetti. MEB’in artık sürdürülebilir bir nitelik taşımayan eski eğitim politikalarını bir kenara bırakarak çocuk merkezli bir müfredatı hayata geçirdiğini söyleyen Yıldız, bilginin dikte edildiği değil, bilginin çocuklara aktarılması sırasında çocuğu merkeze alan bir anlayışı öne çıkardıklarını belirtti. Bu yaklaşımın STK’lar tarafından desteklenmesinin önemine değinen Yıldız, çocuklara temel becerileri kazandırmak için çağdaş eğitim sistemlerinin yaygınlık kazanması gerektiğini dile getirdi.

“Eski köye yeni adet getir”

İstanbul Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta, 2023 yılı için Türkiye’nin büyük hedefleri olduğunu, bunların başında kişi başına düşen milli geliri 25 bin dolara, GSMH’yı 2 trilyon dolara çıkarmak ve yeni istihdam alanları açarak işsizliği büyük ölçüde düşürmek olduğunu ifade etti. Bunun için inovasyonun ve araştırmanın önemine işaret eden Usta, büyükleri tarafından “eski köye yeni adet getirme”, “icat çıkarma” uyarılarıyla büyümüş bir kuşağın ferdi olduğunu, yeni kuşakları ise “eski köye yeni adet getir”, “icat çıkar” tavsiyeleriyle yetiştirmeye çalıştıklarını kaydetti.

Bienalin genç katılımcılarından Can Gürkan ise sanatla 4 yaşındayken tanıştığını ve ilk eserinin boyadığı ellerini kağıda basmak olduğunu dile getirerek, zaman içinde ilgi alanlarının grafik tasarımdan web tasarıma kadar çeşitlilik gösterdiğini, yeni hedefinin ise endüstri ve moda tasarımı olduğunu belirtti. Sanatın kendini ifade etmek kadar kendini yaratmayı da sağladığını söyleyen Gürkan, kendinden genç arkadaşlarına kendilerini kısıtlamamaları ve sürekli geliştirmelerini tavsiye etti. Sanatta yanlışlığın olmayacağını söyleyen Gürkan, gençlere hata yapma endişesi taşımamalarını, kültürel ve sanatsal üretimlerini herkesle paylaşmalarını önerdi.

‘Uyandırma Servisi’ Günaydın

İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali, İstanbul’da öğrenim gören 3 milyon öğrenci ile dünyanın farklı ülkelerinden çocukların çağdaş sanatın içinde yer almaları, farklı materyal, teknik ve disiplinleri kullanmaları, oluşturdukları özgün sanatsal üretimleri nitelikli bir platformda izleyici ile buluşturmaları için oluşturulmuş uluslararası bir sanat organizasyonu olarak önem taşıyor.

İstanbul’un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olduğu dönemde ilk kez düzenlenen İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali, Palet Kültür ve Sanat Eğitim Derneği tarafından uluslararası bir nitelik kazandırılarak her iki yılda bir düzenleniyor. Bu yıl Beyoğlu Belediyesi ev sahipliğinde 4. kez düzenlenen Bienal’in konsepti ‘Uyandırma Servisi’ Günaydın olarak belirlendi. Bienal, 2016 Nisan ayında başlayacak ve bir ay boyunca Türkiye ve Dünya’dan binlerce öğrencinin sanatsal üretimini İstanbullularla buluşturacak.

Uluslararası dev organizasyon

Alanında dünyanın en büyük organizasyonları arasında bulunan İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali, dünya ölçeğinde çok kültürlülük temelinde bir paylaşım ortamı yaratıyor, farklı coğrafyaların ve kültürlerin çocuk gözü ve estetiği ile ifade edilmesini imkan sağlıyor. Bienal’de, performanstan dansa, video sanatından heykele pek çok alanda üretme olanağı bulan çocuklar ve gençler, kültürler arası etkin bir iletişimin oluşmasına da öncülük ediyorlar.

Geleceğin kültür sanat üreticileri ve izleyicileri olma yolunda ilerleyen öğrencilerin sergileri, konserleri, etkinlikleri ve atölye çalışmaları ile zenginleşen İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali, yazarlar, sanatçılar, sanatseverler, öğretmenler, öğrenciler, veliler ve medya mensuplarından oluşan geniş bir izleyici kitlesi tarafından izleniyor. İstanbul’un vapurları, meydanları, garları, antrepo, galeri ve müzeleri gibi farklı mekanlarda düzenlenen daha önceki Bienal’ler 160 bin kişi tarafından ziyaret edilmiş bulunuyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz