Seferihisar’da Rüzgar Sörfü

7

Bu yaz deniz sezonunu yine Seferihisar’a bağlı Sığacık Akarca Koyu’ndaki Teos Ormancı’da açtık. Burayı iki yıldır tercih etmemizin sebebi –sevgili arkadaşım Armağan Portakal’ın başlı başına sebep olması dışında –  kendimizi evimizde hissetmemiz, çalışanların samimi ve düzeyli ilişkileri, yemeklerin lezzeti ve denize sıfır olup eskiden yaşadığımız kamp ortamını bize yaşatması yanında, rüzgar sörfü yapma imkanının da olması ki sanırım en heyecanlı kısım bu. Evet Akarca’da Seferihisar Spor Kulübüne bağlı bir rüzgar sörfü merkezi var ki, gerek sakinliği, gerek eğitmenlerin amatör ruhla profesyonel hizmet sunması, gerekse “moda” “popüler” sörf merkezlerindeki reklam kokan insan ya da ortamdan uzak olması bizi bu yıl yine buraya getirdi.

Dün İstanbul’da fırtına kıyamet koptuğunu söyleyen eşime sıcaktan yandığımızı, serin sularda sörf yaptığımızı söylemeye utanırken bu sabah Akarca’da da hava kararmıştı, sörften yeni dönen kızım ve kız kardeşimle güneşlenirken Okan (sörf merkezinin sahibi ve eğitmeni) Seferihisar’da dolu yağdığını ve en fazla yarım saat sonra buraya da şiddetli bir fırtınanın gelebileceğini, hazırlıklı olmamızı söyledi. Bu arada o denizdeki tüm sörfçüleri yarım saat önce karaya almış, merkezdeki tüm ekipmanları korumaya dikkat etmişti bile. İşte tam o arkasını dönmüş giderken öyle bir fırtına koptu ki, hortum dedikleri bu olsa gerek. Şiddetli yağmur, fırtınayla karışınca taş taş üstünde kalmadı, direkler devrildi, sahildeki belediyeye ait cankurtaran prefabriği yerle bir oldu. Filmlerde olduğu gibi kapkaranlık hava, gök gürültüsü, kaçışan insanlar… İşte o an Okan’a sordum, “fırtına çıkmadan sörfte olan biri olsaydı ve fırtınaya denizde (sörfte) yakalansaydı ne olurdu?” İşte Okan’ın verdiği yanıt: Her şey olabilirdi ama en önemlisi çok büyük korku ve panik yaşardı. Sörfte riske girmemek gerek, yıldırım düşebilir ki daha önce böyle bir şey yaşandığını duydum. Sörf direği karbon alaşım olduğu için çok iletken. Yıldırım düşüyor ve sörf elbisesi kişinin üzerine yapışıyor, durum o kadar vahim olabilir yani.fotoğraf (23)

Biz fırtına esnasında böyle sohbet ederken, ben Okan’a aklıma gelen tüm soruları, dört gündür bana arkadaşlarımın ve okurlarımın sorduklarını ilettim ve sağ olsun O da samimiyetle yanıtladı. Bu arada Okan Aslay ve eşi Janine, herkesin kafasından geçen, hayallerinde olan bir şeyi gerçeğe dönüştürenlerden… Yıllarca plazalarda stratejik planlama sektöründe maaşlı çalışan, patronların direktiflerine uymak zorunda olan, kendi hayalleri yerine onların hayallerine yatırım yapan bir şehir insanı iken, çok sevdiği işini patronları yüzünden yapamaz hale geldiği bir gün, anaokulu öğretmeni olan eşiyle her şeyi bırakıp Seferihisar’a geliyorlar ve sörf merkezini kuruyorlar. Kulağa çok hoş geliyor değil mi? Üstelik yazları pek çok Seferihisarlı gence de hem spor hem iş imkanı sağlıyorlar. Geçen yıldan tanıdığımız İrem(lise son sınıfta) ve Asya(yedinci sınıfta) bu yaz yine merkezdeler ve artık eğitmenlik yapıyorlar. Duru, Eren, Berkay bu sene katılanlardan. Yazın hem çalışıyorlar hem spor yapıyorlar hem de hayatı öğreniyorlar. Bana sabırla katlanan eğitmenim Ogün ise profesyonel eğitmenlerden. Sörf, ülkemizde Yelken Federasyonu’na bağlı ve eğitmenlik için RS4 belgesi gerekiyor.

fotoğraf (24)

fotoğraf (22)En az kayak kadar keyif aldım diyebilirim çünkü kızımla beraber yapabildiğimiz ender sporlardan ikisi de…İşte rüzgar sörfü ile ilgili merak ettikleriniz varsa, size birkaç detay…

Rüzgar sörfü, hangi yaş aralıklarında yapılabilir?

Dört yaşında başlayanlar var. Uygun malzemeyle ve profesyonel eğitmenlerle çok rahatlıkla küçük yaşlarda da yapılabiliyor. Tabii dört yaş derken, henüz kendini kaldıramayan, dengede duramayan dört yaş değil. Çocuk hazır olduğunda, ekipmanlar da ona uygunsa rahatlıkla yapabilir.  Üst sınır yok.

Rüzgar sörfü yapabilmek için yüzme bilmek şart mıdır?

Suya düştüğünde paniklemeyecek kadar yüzme bilmek lazım. Yüzdüğünüz mesafe çok uzun olmadığı için çok iyi yüzme bilmek gerekmiyor. Mutlaka can yeleği giyilmesi gerekiyor.

Daha önce hiç spor yapmamış biri de sörf yapabilir mi?

Tabii ki. Hele ilk spor deneyimi olarak rüzgar sörfü çok iyi bir seçim olacaktır. Tekrar altını çizmek isterim, uygun malzeme çok önemli. Uygunsuz olan yelken ile iskelete gereksiz yük binebilir bu da olumsuz sonuçlar doğurabilir.

Profesyonel sörfçü olmak için kaç yaşında başlamak gereklidir ve günde kaç. Saat yapılabilir?

Profesyonel sörfçü olmak için yaş sınırı yok. Bugün dünyadaki bir numaralı sörfçü 45 yaşında, bu yaşta bu kadar zirveyi çok az sporda sağlayabilirsin. Yeter ki kafaya tak, sağlığın izin versin. Bu arada günde 3 saat sörf 1500-2000 cal. yaktırıyor. Hiç terlemeden ciddi bir ısı kaybediyor vücut. Yani son derece yağ yakıcı ve formda kalmayı sağlayan bir spor.

Bu sporda sakatlanma, yaralanma riski nedir?

Her sporda olduğu gibi bunda da risk var, özellikle doğru ve yeterli eğitim alınmadığı zaman bu risk artıyor fakat en az sakatlanma olan sporlardan biri. Sığ yerde yapıldığı zaman tehlike artıyor, düştüğünüz yerde taş fazlaysa, kayalık alanlar varsa buralara çarpabiliyorsunuz.

Türkiye’de sörf denince Alaçatı akla geliyor hemen, oysa sen Seferihisar’da harika bir merkez işletiyorsun, eminim ülkemizde pek çok bölge vardır bu sporun yapılabileceği, öyle değil mi?

Alaçatı bir pazarlama başarısı. Türkiye’de sörfe ayrılmış tek dalyan bununla beraber Ege’ye baktığınızda muhteşem koylar var.  Hangi seviyede olduğunuz, rüzgarın esiş hızı sörf yapacağınız yerleri belirlemenizde bir faktör. İlk etapta öğrenmek için 10 – 15 km rüzgar ideal, daha ileriki seviyelerde 50- 55 km rüzgarlarda bile çıkılıyor. Rüzgardan daha hızlı gidebilmek…Bunu sağlayabildiğiniz her yerde sörf yapabilirsiniz.

Biraz pahalı bir spor olduğu kesin…

Aslında yaptıkça ucuzlayan fakat Türkiye’de pahalı bir spor. Güvenlikten ödün vermeden belli bir kalitede bu işi yapmak için belli fiyatların altına inemiyorsun. Yaşa, kiloya uygun ekipmanlar çok önemli, yılda sadece dört ay yapıldığını (aslında 12 ay yapılır ama Türk insanı haziran olmadan suya girmiyor, eylülde çıkıyor) düşündüğünüzde ister istemeden ekipman parasını çıkarmanız için fiyatları belli bir seviyenin üzerinde tutuyorsunuz.

fotoğraf (25)

 

Fakat şu anda siz Seferihisar Belediyesi’ne bağlısınız, Seferihisarlılar ilgili mi bu spor dalına?

Akarca, Seferihisar Belediyesine bağlı, bizi de onlar davet etti. Burası dışarıya açık olduğu gibi her yaz 25 Seferihisarlı gence ücretsiz ders veriyoruz yaz okulu kapsamında. Ayrıca Seferihisar’da  ikamet edenlere de indirimimiz var fakat henüz halktan istediğimiz/beklediğimiz ilgiyi göremedik. İnşallah gittikçe artar katılımcılarımız.

Sörf yapan bir kişinin kendi malzemelerinin olması şart mıdır?

Bu sporda maalesef malzeme ticareti çok fazla. Kişi bir iki ders aldıktan sonra kendine board almak istiyor, kendi yazlığında yapmayı tercih ediyor vs. Ona düşük kalitedeki malzemeyi  yüksek fiyata verecek satıcı da çok maalesef. Fakat başlangıç için kullandığı malzemeyi, iki ay sonra kullanamıyor, yeterli gelmiyor çünkü. O zaman da aldığı malzemeler boşa çıkıyor. Kişi ilk iki sene malzemeye yatıracağın parayı, eğitime verip hızlı gelişim sağlasa çok daha mantıklı ve ekonomik olacaktır. Ortalama sıfır sörf takımı 1700 euro kadar…  gibi sörf tahtası direk bumba yelken mafsal

Sörf malzemeleri nelerdir?

Sörf tahtası, direk, bumba, yelken, mafsal

Bir de uj var, biz çok sevdik. O ne demek?

Universal joint (mafsal). Her tarafa dönüyor, bütün evreni kapsayacak şekilde. O yüzden adı böyle, evrensel…

Son olarak rüzgar sörfü kişiye nasıl bir bakış açısı kazandırır?

Kişinin doğaya bakışını değiştiriyor. Rüzgar olduğunda çoğu “of toz kalktı” diye bakarken, sörf yapan “en yakın deniz nerede” diye düşünür o an. Doğayla mücadele etmek çok keyifli olduğu kadar bir o kadar da dikkat gerektirir, işte sörf bu dikkati toplamanızı sağlar. Aynı anda pek çok şeyi kontrol edebilme beceriniz artar.

Okan Aslay bunları söyledi ama benim için sörf, özgürlük demek, doğaya baş kaldırmak değil onunla uyum içinde olmak demek, sessizlik demek, rüzgarla dans demek, tüm sorunlardan uzaklaşmak demek…

Ola ki yolunuz Seferihisar’a düşer ya da rüzgar sörfüne başlamak istersiniz, işte Okan Aslay’ın iletişim bilgileri, benden selam söylemeyi de unutmayın.

Okan Aslay

okanaslay@yahoo.com

0533.476.88.24

7 YORUMLAR

  1. Banucuğum, geçen yaz Alaçatı’da ASPC’de Maya ve arkadaşları sörf yapmaya başladılar. Orada önerilen, ki bunu Çağla Kubat sörf okulu da teyid etmişti, ideal başlama yaşı 8. Maya 7 idi başladığında. Jimnastik altyapısı ile vücudu kuvvetli olduğundan tadını çıkarabildi :) Çocuklarla biz sörf yapmayı bilmeyen iki anne de ders aldık. Güzel bir egzersiz olduğu konusunda hemfikirim :)))

    Harika bir yaz diliyorum :))

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz